Traže status grada

0

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik danas je usvojila Rezoluciju o utvrđivanju prioritetnih potreba građana, kojom će, između ostalog, za ovu lokalnu zajednicu biti zatražen status grada i centra regije Birač.

Rezolucijom, koja će biti upućena institucijama Republike Srpske i BiH, traži se da opština Zvornik aktivno učestvuje u donošenju odluka o pitanju rada i budućnosti fabrike “Birač”, odnosno “Alumina” i njenih povezanih fabrika.

Doukmentom se predviđa da se pokrene procedura i obezbijede sredstva za izgradnju nove zgrade Bolnice, da se promijeni utvrđeni kriterijum raspodjele prihoda od PDV-a kada je riječ o opštini Zvornik, da se pitanje plaćanja naknada za potopljeno zemljište od Hidroelektrane “Mali Zvornik” stavi na dnevni red sastanka sa Vladom Republike Srbije.

Zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević rekao je novinarima da je Rezolucija, koja je danas usvojena jednoglasno, dokument kojim se insistira da određena pitanja bitna za Zvornik budu stavljena u fokus onih koji donose odluke.

Prema njegovim riječima, realnost je da je zvornička opština u neravnopravnom položaju u poređenju sa većim opštinama, odnosno gradovima u Republici Srpskoj, jer je praktično Zvornik postao “talac blizine Bijeljine”.

“Rezolucijom tražimo da se Zvornik definiše kao centar regije, što sigurno i jeste, naravno bez ikakvih administrativnih promjena, što će se ostvariti dobijanjem statusa grada, a što zaslužujemo po svim parametrima. Ta promjena suštinski ne znači ništa, ali mnogo govori. Dobijanjem statusa grada ostvariće se preduslov i jači argumenti da se neke od republičkih institucija vrate u Zvornik, gdje su nekada i bile”, kaže Dragičević.

On navodi da će biti zatraženo da se razmisli o vraćanju Centra javne bezbjednosti u Zvornik, jer regija Bijeljina koja pokriva još dvije opštine ima CJB, a regija Zvornik, koja pokriva sedam opština, nema, što je nelogično.

“Isti je slučaj i sa Pravobranilaštvom, ne tražimo da se ono izmjesti u Zvornik, nego da u Zvorniku imaju svoju kancelariju”, ističe Dragičević.

U Rezoluciji se traži i da Zvornik dobije veću i aktivniju ulogu kada je riječ u donošenju odluka o radu i budućnosti fabrike “Birač”, danas “Alumine”.

“Mi imamo dobru saradnju sa sadašnjim rukovodstvom te fabrike, ali je suština da Zvornik nema predstavnika u Vladinom Koordinacionom timu koji se bavi pitanjima u vezi sa `Birčoom`, odnosno `Aluminom`. To pitanje je važno za cijelu Republiku Srpsku i BiH, ali prije svega za Zvornik i njene građane. Ukoliko fabrika ne radi, direktne negativne efekte neće osjetiti građani drugih gradova kao mi u Zvorniku i ovoj regiji”, naglasio je Dragičević.

Govoreći o potrebi da se gradi nova bolnička zgrada, Dragičević je podvukao da zvornička Bolnica ima kvalitetne kadrove, bolje finansijsko poslovanje, kao i veći broj pruženih usluga nego što ima bolnica u Bijeljini koja je dobila objekat vrijedan više od 100 miliona KM.

Peti segment Rezolucije odnosi se na kriterijume raspodjele vraćanja sredstava od uplaćenog PDV-a, a Dragičević ocjenjuje da je sigurno da zvorničkoj opštini treba da se vraća veći iznos nego što je sada slučaj, odnosno da treba razmisliti o pravednijoj raspodjeli.

On ističe da je nelogična činjenica da Mrkonjić Grad, koji po poslednjem popisu ima gotovo 3,5 puta manje stanovnika od Zvornika, ima otprilike isti procenat vraćanja PDV-a kao Zvornik.

U Rezoluciji se konstatuje i da je opština u proteklih više od 20 godina izgubila značajna sredstva po osnovu naknade za potopljeno zemljište od Hidroelektrane “Mali Zvornik” zbog čega ovo pitanje treba da bude na dnevnom redu razgovora između Republike Srpske, BiH i Srbije.

Kad je riječ o visokoškolskom obrazovanju u Zvorniku, tu postoje pozitivni pomaci. “Univerzitet u Istočnom Sarajevu je planirao da realizacijom nekih infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz granta austrijske Vlade obuhvati i naš Tehnološki fakultet, a potenciranjem u ovoj Rezoluciji želimo samo da to pitanje i dalje bude u fokusu”, pojasnio je zamjenik načelnika opštine Zvornik.

Rezolucija će biti dostavljena predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku Vlade Republike Srpske, a zbog pitanja u vezi sa potopljenim zemljištem i Predsjedištvu BiH i Savjetu ministara BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments