Tradicionalna jela mamac za razvoj turizma

0

FOČA – Seoska domaćinstva, ugostitelji, pčelari, ribolovci i razna udruženja danas su u Foči, na sedmom Gastro festu, izložili brojne specijalitete ovoga kraja.

Građani Foče i učesnici turnira „Prijatelji fudbala“ /“Football friends“/ imali su priliku da probaju ribu sa roštilja, planinarske gulaše od mesa i od pečurki, jagnjeće pečenje, proizvode od meda, te razna peciva i kolače, kao i druge specijalitete spremljene na tradicionalan način.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je rekao da na ovaj način Foča želi da promoviše proizvode koji mogu postati brend ovog područja.

„Sve je ovo domaća, zdrava hrana. Važno je da se zna da ovdje postoji kuhinja koja uvijek može biti dobar mamac za razvoj turizma“, istakao je Mašić.

Direktor fočanske Turističke organizacije LJeposava Đajić rekla je da je hrana važan dio turističke ponude, te da je Gastro fest i ove godine pokazao da se u Foči dobro jede i dobro pije.

„Gdje god da odete, vrlo je bitno šta i kako jedete. Kada se prepričava šta ste negdje vidjeli, bitan segment su tradicionalna jela tog kraja, da biste prenijeli iskustva tamošnjeg stanovništva i uzeli neki njihov recept“, istakla je Đajićeva.

Ona napominje da je Foča kroz istoriju bila pod uticajima različitih kultura, što se odrazilo i na raznovrsnost jela.

„Ono što je možda najzanimljivije od jela koja se najčešće konzumiraju u Foči su jagnjeće pečenje, sarma, razne vrste pita, roštilj, a od pića to su voćne rakije i sokovi, likeri od borovnice i maline, a od slatkiša dominiraju orijentalni recepti, poptu baklave i tulumbe“, rekla je Đajićeva.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments