Tomić: Ćirilicu moramo spasiti od zaborava

0

„Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999 godine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008 godinu za međunarodnu godinu jezika. Ovaj praznik nastao je nakon međunarodnog priznanja Praznika za maternji jezik se slavio u Bangladešu (bivši Istočni Pakistan) od 1952 godine kada je policija i vojska Istočnog Pakistana ubila nekoliko bangladeških studenata u Daki.

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale. jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.Srpski jezik je jedan od slovenskih jezika iz porodice indoevropskih jezika. Prvi pisani spomenici u srpskoj redakciji staroslovenskog jezika potiču iz XI i XII veka.

Srpski jezik je standardni jezik u službenoj upotrebi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a u upotrebi je i u drugim zemljama gde žive Srbi, među ostalima i u Hrvatskoj i Makedoniji.

Ovim povodom Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini – lokalni tim Pale, u osnovnoj školi „Srbija“, u petak 21.2.2014. održao je radionicu o značaju ćirilice. U ovoj radionici učestvovalo je oko 70 osnovaca, a najaktivniji i najbolji dobio je nagradu. Nagradu je, od World Vision-a koji je bio pokrovitelj ove radionice, dobila i Jovana Zeljalja koja je bila predavač na ovoj radionici. Ona je od učesnika i od World Vision-a dobila knjigu sa posvetom.

„Ćirilica se sve manje koristi u školama, fakultetima, drzavnim insitucijama, ukoliko jedan narod zaboravi ili izbaci svoje prvo pismo iz upotrebe, onda je i jezik tog naroda u ozbiljnom problemu. U našem jeziku sve češće se koriste izvedence i poštapalice.“ – izjavio je za naš portal autor radionice i koordinator LT-a Pale, Slađan Tomić.

On je dodao da je cilj ove radionice da osnovce upoznamo sa značajem ćirilice, a samim tim i jezika – „Birali smo po tri učenika iz svakog razreda. Nadamo se da će oni utiske, kao i ono što su naučili na radionici podijeliti sa svojim drugovima iz razreda. Ovu radionicu ne bsimo mogli održati bez pomoci World Vision-a, na tome im se zahvaljujemo, i nadamo se da će ova radionica svakog 21.02. biti održana, kao težnja da ćirilicu spasimo zaborava.“

Ispred ASuBiH-a Sonja Pavlovic, PR LT-a

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/radionica-znacaj-cirilice-feb-2014c/] width=[54] height=[54] title=[Radionica] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare