Tokom zime uginulo 1 200 pčelinjih društava

0

SOKOLAC – Na području opštine Sokolac u ovoj zimskoj sezoni uginulo je oko 1 200 pčelinjih društava ili 40 odsto, a gubitke je prijavilo 70 članova Udruženja pčelara „Glasinac“ iz Sokoca. Sekretar ovog udruženja Slaviša Knežević rekao je danas Srni da je uzrok uginića pčela nekvalitetan med za zimski ishranu pčela i duži vremenski period sa niskim zimskim temperaturama, jer pčele 64 dana nisu mogle da izlaze na takozvani pročisni let.

On je rekao da je kod jednog pčelara uginulo 120 pčelinjih društava, dok su šest pčelara izgubili po 50 društava, pa će ovo udruženje podnijeti zahtjev resornom ministarstvu za pomoć u nadoknadi štete.

Knežević, koji je i viši stručni saradnik za poljoprivredu opštine Sokolac, potvrdio je da su 59 individualnih poljoprivrednih proizvođača i preduzeće „Klaonica za preradu mesa“ prijavili 763 hektara sjetvene površina kako bi ostvarili podsticaje za proljetnu sjetvu.

On je napomenuo da će njima biti isporučeno do 250 kilograma mineralnog đubriva po hektaru, koje će biti 25 odsto jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu.

Sjetva jarih žita biće obavljena na 552 hektara, silažnog kukuruza na 200 hektara, 2,6 hektara voćnjaka, 1,2 hektara krmnog bilja i 6,9 hektara povrća.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare