Todorović: Situacija jeste teška ali nije dramatična

0

ISTOČNO SARAJEVO – Situacija u Bolnici Istočno Sarajevo jeste teška, ali nije dramatična, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu vršilac dužnosti direktora Bolnice Goran Todorović.

Todorović je danas, na poziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije, informisao gradsko rukovodstvo i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa područja grada, o trenutnoj situaciji u Bolnici Istočno Sarajevo, za koju je rekao da jeste veoma složena, ali u najvećoj mjeri i naslijeđena.

On je naveo da je u ovoj godini osoblju Bolnice isplaćeno 11 plata, dvije iz prošle i devet iz ove godine, s tim da bi do kraja godine trebalo da bude isplaćena i dvanaesta plata.

„Te plate jesu isplaćene bez doprinosa, ali ne i iz kreditnih sredstava“,
potvrdio je Todorović.

On je pojasnio da će zajam Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 2,5 miliona KM namijenjenih za obrtna sredstva u najvećoj mjeri biti utrošen na isplatu dugovanja dobavljačima i davaocima usluga Bolnici.

Todorović je istakao da je ova zdravstvena ustanova, uprkos sveopštoj krizi, uspjela da, i pored smanjenja broja zaposlenih i povećanja broja pacijenata za skoro 1.000, održi nivo i obim zdravstvene usluge i zabilježi fakturisani prihod od oko milion KM.

On smatra da nije u redu, a ni po zakonu, da radnici Bolinice Istočno Sarajevo nezadovoljstvo izražavaju na takozvanim informativnim skupovima, jer je tu, kako je napomenuo, riječ o protestima, čije je organizovanje regulisano zakonom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je novinarima da je tokom sastanka zamolio narodne poslanike da u okviru svojih nadležnosti pomognu u rješavanju nagomilanih problema u Bolnici Istočno Sarajevo.

Ti problemi, ističe on, nisu samo lokalnog karaktera nego su sistemske prirode, s obzirom na sveukupno teško stanje u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Samardžija je naglasio da građani Istočnog Sarajeva zaslužuju mnogo bolju zdravstvenu zaštitu, a radnici Bolnice novu zgradu i adekvatne uslove za svoj humani rad.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević /SDS/, zahvaljujući gradonačelniku za ovu inicijativu, istakla je da će ona i njene kolege, bez obzira na stranačku pripadnost, učiniti sve da rješavanje statusa Bolnice Istočno Sarajevo bude prioritet u njihovom radu, jer je riječ o strateškom interesu građana, odnosno pacijenata i ljekara koji žive i rade u ovom dijelu Srpske.

„Dogovorili smo se – politiku na stranu, a životni problemi naših sugrađana u prvi plan našeg budućeg političkog rada“, rekla je Jovičevićeva.

Narodni poslanik iz PDP-a Miroslav Brčkalo ocijenio je da Bolnica Istočno Sarajevo ima tri ogromna problema: velika finansijska dugovanja, odlazak kadrova i neadekvatne uslove za rad ljekara i medicinskog osoblja.

O tome, napomenuo je on, nadležne vlasti i pojedninci u proteklom periodu nisu vodili dovoljno računa, što se posebno, kako je rekao, odnosi na bivšeg resornog ministra Ranka Škrbića.

„Slažem se da je budućnost ove bolnice životno, a ne političko pitanje“, rekao je Brčkalo.

On je najavio da će prilikom kreiranja i usvajanja budžeta Srpske za narednu godinu amandmanski djelovati s ciljem izdvajanja sredstava za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidaković potvrdio je da su se učesnici današnjeg sastanka dogovorili da zajednički djeluju u pravcu efikasnijeg i što skorijeg rješavanja nagomilanih problema u Bolnici Istočno Sarajevo.

„Grad Istočno Sarajevo zaslužuje modernu zdravstvenu ustanovu, a Bolnica i njeno osoblje novi i adekvatan objekat“, rekao je Vidaković.

Radnici Bolnice Istočno Sarajevo od prošlog ponedjeljka svakodnevno u vrijeme pauze za topli obrok održavaju informativne skupove ispred kapije ove zdravstvene ustanove, poručujući da će istrajati u osnovnim zahtjevima – redovna isplata plata, poboljšanje uslova rada i rješavanje duga Bolnice koji iznosi više od 42 miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare