Todorović: Dug nije naudio liječenju pacijenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Bolnica Istočno Sarajevo, uprkos dugu od 41 milion KM, redovno funkcioniše, a uz pomoć lokalne zajednice urađena je studija izvodljivosti za novu bolnicu koja bi bila izgrađena u krugu postojeće.

Kako ističe vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Goran Todorović, bolnica svake godine učini više usluga nego što je ugovorom predviđeno, ali je pitanje kako da se to valorizuje i naplati.

„Sve što uradimo mimo ugovora je na vlastitu štetu, ali mi ne možemo prestati pružati usluge pacijentima zato što je ugovor ispunjen“, kaže za Srnu Todorović i naglašava da su za nekoliko mjeseci uštedama uspjeli da smanje rast duga za 1.361.468 KM.

„Sve radnike koji su bili na određeno vrijeme otpustili smo, a one koji su bili za penzionisanje – penzionisali. Za one koji djelimično ispunjavaju uslove tražimo model kako da ih pošaljemo u penziju“, naveo je Todorović.

Todorović ističe da su smanjeni izdaci za odlazak ljekara na rad u podružnim ambulantama i ukinuta određena davanja. On napominje da je bolnici mjesečno potrebno od 1.000.000 do 1.200.000 KM.

„Mjesečna tranša u Fondu je 600.000 KM, a kada se na to dodaju i usluge koje se plaćaju po drugom modelu – možemo da `izađemo` na 700.000 do 800.000 KM mjesečno. Svakog mjeseca neminovno ulazimo u povećanje duga za oko 400.000 do 500.000 KM, a nekada i više“, upozorava on.

Bolnica je u vrlo teškoj situaciji, jer su zgrade stare po 40, 50 i više godina, a tome u prilog govori i podatak da pod krovom imaju 16.000 metara kvadratnih, a da efektivno koriste nepunih 7.000 metara kvadratnih.

Todorović ističe da za sada nema sredstava za gradnju nove bolnice, ali da postoje 3,2 miliona KM sredstava Savjeta ministara BiH koja su uplaćena kada je bio aktuelan aranžman sa Vladom Grčke.

Prema njegovim riječima, projekat vodi Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i ta sredstva su predviđena za rekonstrukciju postojeće kuhinje, a drugi dio za izgradnju novog polikliničkog bloka.

Tender je raspisan prije šest mjescii i u narednih mjesec dana biće potpisan ugovor sa izvođačem radova, tako da bi taj posao bio završen za tri mjeseca.

„Gradimo temelj za dogradnju hirurškog bloka, koji je bivši menadžment dogovorio sa donatorom. Radovi su u zastoju zbog prikupljanja svih dozvola, ali i to će brzo biti riješeno kako bi radovi bili nastavljni“, napominje Todorović.

Kada je riječ o gradnji nove bolnice, za to su potrebna obimna sredstva koja u ovom trenutku ne postoje. Uz pomoć lokalne zajednice i bolnice urađena je studija izvodljivosti.

Predviđeno je da se nova bolnica gradi u krugu postojeće, a za to vrijeme postojeća bi bila u funkciji. Kada bi se preselili u novu zgradu, stare zgrade bile bi komercijalizovane i upotrijebljene za starački dom, samački hotel, obdanište.

„Za novu bolnicu potrebno je od 30 do 35 miliona dolara. Ako ta sredstva preko korejanskog kredita stignu, postoje izgledi da bude napravljena moderna bolnica koncipirana prema evropskim standardima“ – naglašava Todorović za Srnu.

Prilikom izgradnje nove bolnice bio bi rekonstruisan i paviljon Srbija, koji je prije petnaestak godina u građevinskom smislu bio najbolji dio bolnice, a sada je ruševina.

Paviljon bi sa novom zgradom bio povezan „toplom vezom“, a tu bi bile izdvojene neke službe kao što su infektivno i tuberkulozno odjeljenja.

Bolnici trenutno raspolaže sa 240 bolničkih kreveta, a godišnje otvori do 12.000 istorija bolesti, što znači da je na bolničkom tretmanu oko hiljadu pacijenata mjesečno.

U Bolnici radi 96 ljekara, uglavnom specijalista i subspecijalista i dio ljekara koji su na specijalizaciji.

Todorović kaže da postoje problemi sa pojedinim službama kao što su ortopedija i vaskularna hirurgija, jer nedostaje kadar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare