Teško stanje u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“

0

Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici prihvatila je informaciju o zaštiti šuma i gazdovanju šumama na području opštine, sa naglaskom da se Šumsko gazdinstvo /ŠG/ „Jahorina“ Pale nalazi u veoma teškoj situaciji.

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva „Jahorina“ Pale Nenad Pavlović rekao je da najveći problem predstavlja krađa šume i da je potrebno da se sve nadležne institucije uključe u rješavanje ovog problema.

Prema njegovim riječima, za prvih osam mjeseci bilo oko 400 podnijetih prekršajnih prijava za šumsku krađu, od čega je oko 120 bilo sa poznatim počiniocem, a izvršenjem tih djela pričinjena je materijalna šteta od oko 750.000 KM.

Pavlović je istakao da su za prvih šest mjeseci ove godine ostvarili deficit od oko 570.000 KM.

„Mi nećemo moći ovu godinu završiti pozitivno, ako ne spriječimo krađu“, naglasio je on.

Pavlović je naglasio da krađa šume na ovim prostorima još nije iskorijenjena i da postoje i pojedinci i organizovane grupe koje vrše krađu drvnih sortimenata.

„Mi činimo sve što je u našoj moći da to spriječimo, ali ne možemo sami to riješiti“, istakao je Pavlović i pozvao udruženja drvoprerađivača da ne kupuju kradene trupce.

On je naglasio da Šumskom gazdinstvu mogu pomoći i inspekcijski organi grada Istočno Sarajevo pregledom samih drvoprerađivačkih kapaciteta i otkrivanjem ukradenih sortimenata.

„Šumokradice, ako nemaju gdje da plasiraju drvne sortimente, odustaće od krađe“, rekao je on i dodao da su „Šume Republike Srpske“ uspjele ostala gazdinstva da dovedu u red i nada se da će i njima pomoći da riješe ove probleme.

Pavlović očekuje da će Šumskom gazdinstvu već narednog mjeseca ovlaštene republičke službe pomoći da prevaziđu ovaj problem i postojeći deficit.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da opština ima dobru volju da pomogne, ali kao institucija mogu pomoći samo tamo gdje imaju zakonske nadležnosti, koje nemaju u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“.

„To pokazuje sav deformitet ovog sistem da opština kao institucija nema uticaja na mnoga javna preduzeća koja egzistiraju na njenoj teritoriji“, rekao je on, dodavši da „Jahorina“ ima velike probleme, ali da bi se oni riješili mora da postoji zajednička saradnja svih institucija – MUP-a, gradskih i republičkih inspekcija, pa i opštine.

Kovačević je naglasio da Šumsko gazdinstvo ima probleme sa krađom, ali kako je rekao „to ne može proći bez saradnje zaposlenih, zbog čega moraju prvo prečistiti svoje redove, pa onda da zatraže pomoć drugih institucija“.

On je naglasio da su problem i dugovanja koja „Jahorina“ ima prema opštini Pale koja je zakonski obavezno da servisira.

Kovačević je istakao da sve ono što Šumska gazdinstva ne ispuni prema opštini Pale, ona neće moći da ispuni prema građanima i to pravi velike probleme ovoj lokalnoj zajednici.

Odbornici su na današnjoj Skupštini prihvatili i informacije o omladinskom organizovanju na području opštine, o informisanju i ulozi elektronskih medija i preventivnom djelovanju protiv bolesti i zavisnosti opojnih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare