Tešić: vozači pod dejstvom alkohola biće lišeni slobode

0
ISTOČNO SARAJEVO – Prema novom Zakonu o prekršajima, vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili opojnih droga biće lišen slobode, rekla je Srni portparol Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Danka Tešić.
Tešićeva je istakla da prema zakonu, koji je na snazi od julu, do otrežnjenja ili oporavka, a najduže 12 časova, može biti zadržano lice zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu preko jednog grama po kilogramu, kao i ono kod kojeg bude utvrđeno prisustvo droga ili odbije da se podvrgne alkotestiranju.

Ona je istakla da je na području CJB Istočno Sarajevo u posljednja tri dana registrovano sedam vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i jedan pod dejstvom opojnih droga.

Tešićeva je naglasila da su ova lica privedena u službene prostorije gdje su zadržana do otrežnjenja ili oporavka.

Ona je navela da lica koja su zatečena da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, najčešće imaju od jedan do dva grama po kilogramu alkohola u krvi, mada nekada bude i oko 3,5 grama po kilogramu.

Prema njenim riječima, ukoliko policijski službenik smatra da se vozač ponaša čudno ima pravo da ga podrvrgne testu na alkohol ili drogu i ukoliko se utvrdi dejstvo ovih opijata lišava ga slobode.

„Ukoliko vozač bide lišen slobode, vrši se premještanje vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja alkohola ili opojnih droga. Troškove premještanja vozila snosi počinilac prekršaja“, napomenula je Tešićeva.

Ona je apelovala na vozače da poštuju propise i da ne voze pod dejstvom alkohola ili opojnih droga.

„S ciljem podizanja bezbjednosti saobraćaja na što veći nivo na području Centra polcicijski službenici vrše pojačane kontrole saobraćaja, posebno u dane vikenda, te sankcionišu vozače koji počine prekršaj iz oblasti saobraćaja“, istakla je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments