Tešić: Povećan broj maloljetnika u vršenju krivičnih djela

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine deset krivičnih djela počinilo je 11 maloljetnika, što je za pet maloljetnika više u odnosu na isti period 2012. godine, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.

Tešićeva je istakla da je u prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno šest maloljetnika za imovinske delikte, po dva za krivično djelo protiv života i tijela i krivično djelo nasilničko ponašanje, te jedan maloljetnik za pomaganje u izvršenju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Ona je naglasila da su u izvještajnom periodu u šest slučajeva maloljetnici bili žrtve izvršenja krivičnih djela.

Tešićeva je podsjetila da je u martu na Palama ubijena maloljetna Sofija Vukadin. „Ovi podaci su dovoljan pokazatelj da problemu maloljetničke delinkvencije svi segmenti društva trebaju posvetiti više pažnje“, istakla je Tešićeva.

Ona je dodala da porodica i škola mogu i moraju prepoznati devijantna ponašanja kod maloljetnika i o tome obavještavati policiju i druge institucije kako bi se na vrijeme reagovalo.

Tešićeva je naglasila da policija redovno provodi preventivne aktivnosti u oblasti sprečavanja maloljetničke delinkvencije, kao što su zabrana prodaje i točenja pića maloljetnim osobama, te organizovanje stručnih predavanja u školama.

„Naše aktivnosti se ogledaju u održavanju predavanja u osnovnim i srednjim školama sa jasno definisanim temama za učenike, nastavnike i roditelje“, istakla je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare