Tešanovićeva otvorila „FIS kup Jahorina“, Kranjc prenio pozdrave FIS organizacije

0

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović otvorila je večeras na Jahorini međunarodno takmičenje u alpskom skijanju „FIS kup Jahorina 2014“, sa željom da iduće godine na ovoj planini budu održane i trke za „Evropa kup“.
„Vlada Republike Srpske, Olimpijski centar Jahorina, SPD `Jahorina` i naši mnogobrojni sportski prijatelji uložili su ogromne napore da u veoma složenim i nepovoljnim vremenskim uslovima pripremimo i održimo `FIS kup Jahorina 2014“, istakla je Tešanovićeva, koja je predsjednik Organizacionog odbora ovog međunarodnog ski-takmičenja.

Ona je uvjerena da će Jahorina, grad Istočno Sarajevo i Republika Srpska smoći snage da uspješno organizuju i Zimsku olimpijadu mladih 2017. godine.

Prema njenim riječima, do sada uloženi napori u Jahorinu urodili su plodom, posebno ako se u obzir uzmu rezultati olimpijaca iz Republike Srpske na olimpijadi u Sočiju, što se posebno odnosi na Žanu Novaković.

Ona je izrazila uvjerenje da će Žaninim stopama krenuti mnogobrojna djeca u Srpskoj.

Tešanovićeva je naglasila da je sasvim sigurno da bi ski-sezona na Jahorini bila veoma uspješna da je bilo dovoljno snijega, ali priroda je bila jača zbog čega je morao da bude otkazan Kup Balkana u bijatlonu na stazi „Dvorišta“.

U ime grada Istočno Sarajevo takmičare i goste pozdravio je šef kabineta gradonačelnika Igor Golijanin koji je potvrdio da će Istočno Sarajevo nastaviti da pruža podršku skijanju i svim drugim sportovima.

Predsjednik SPD „Jahorina“ i član Organizacionog odbora ovog takmičenja Radenko Pekić poželio je takmičarima ugodan boravak i odlične rezultate.

On je istakao da ovo takmičenje ima izuzetno veliki značaj i za Jahorinu i za Republiku Srpsku, jer je riječ o trkama za prvenstvo BiH i, što je posebno važno, o testnoj trci za dobijanje prava na organizaciju „Evropa kupa“.

Direktor takmičenja Vladimir Lučić potvrdio je da će, umjesto planiranih takmičenja u veleslalomu i slalomu na stazi „Skočine-Prača“, u naredna dva dana na Jahorini biti održane dvije trke slaloma na stazi „Olimpik“ sa početkom u 8.50 časova.

On je istakao da je staza homologirana, odnosno postavljena u skladu sa FIS – standardima.

„Start je na nadmorskoj visini od 1.840 metara, a cilj na 1.660 metara, tako da je visinska razlika staze, koja ima 54 zavoja, 180 metara“, precizirao je Lučić.

On je dodao da se za obje trke prijavilo 40 takmičara iz Slovenije, Srbije, Slovačke, Hrvatske, Holandije i Mađarske.

Matijaž Kranjc prenio pozdrave međunarodne FIS organizacije

Tehnički delegat i član komiteta za organizaciju „Evropa kupa“ Matijaž Kranjc, od čije ocjene umnogome zavisi da li će Jahorina dogodine dobiti organizaciju ovog prestižnog ski-takmičenja, prenio je pozdrave međunarodne FIS organizacije i njenih funkcionera koji će nadgledati organizovanje ovog takmičenja, kao i pripreme i uslove za organizaciju „Evropa kupa“.

„Jahorina je već uvrštena u taj program, što je veoma dobro i ako ova trka bude dobro organizovana, to će otvoriti velike šanse da Jahorina dobije Evropa kup“, poručio je Kranjc.

On je naglasio da ga veoma ohrabruje prisustvo i zalaganje ministra u Vladi Republike Srpske Nade Tešanović, kao i kvalitetne tehničke pripreme koje je uradio Olimpijski centar Jahorina.

„Nadam se da ću u nedjelju sa Jahorine moći da pošaljem odličan raport ka FIS-u“, rekao je Kranjc.

Vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Neven Ćosović rekao je da su učinjeni maksimalni napori da bi bili obezbijeđeni optimalni uslovi za održavanje „FIS kup Jahorina 2014“, ali da će Olimpijski centar Jaorina biti spreman da dogodine organizuje i „Evropa kup“.

„Staze su idealne, nadamo se da će izdržati u naredna dva dana, tako da takmičenje zbog vremenskih uslova neće biti dovedeno u pitanje“, rekao je Ćosović.

U muzičkom dijelu ceremonije otvaranja „FIS kupa Jahorina“ u Hotelu „Bistrica“ učestvovali su profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske svake godine izdvaja znatna sredstva za održavanje „Fis kupa“ na Jahorini, a ove godine obezbijedilo je 30.000 KM.

Vezano:

Otežani uslovi za održavanje „FIS kupa“


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare