Tematski sastanak o lutkarstvu i lutkama u nastavi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sastanak o temi “Lutkarstvo i lutke u nastavi”, u kojem su učestvovali direktori i pedagozi lokalnih osnovnih škola i vrtića, održan je danas u Istočnom Sarajevu u organizaciji “Lut festa 2019”.

Direktor i selektor 20. “Lut festa” Vitomir Mitrić predočio je plan organizovanih posjeta festivalskim programima i osvrnuo se na segmente pratećeg programa koji su vrlo značajni u vaspitno-obrazovnom ciklusu.

“Ovim programima želimo da podstaknemo da se lutkarstvo počne primjenjivati u nastavnom procesu i da lutka postane nastavno sredstvo u obrazovanju”, pojasnio je Mitrić.

Prema njegovim riječima, misija obrazovanja kroz lutkarstvo ostvaruje se putem festivalskih predstava u takmičarskom i pratećem programu, kreativnih radionica, master-klas predavanja, promocija izdanja o lutkarstvu, kao i izložba i performansa.

“Publika, učesnici radionica i predavanja, kao i nastavnici i pedagozi, imaju priliku da upoznaju različite tipove lutaka i djeci prenesu što više lutkarskog znanja koje kod mališana pokreće kreativnost i maštu”, rekao je Mitrić.

On je podsjetio da će ovogodišnji jubilarni 20. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2019” biti održan od 12. do 17. maja u Istočnom Sarajevu i deset gradova i opština Republike Srpske.

Prema programu Festivala, predviđeno je niz predavanja, kao i master-klas “Funkcija tehnike teatra sijenki u obučavanju glumca lutkara” koji vodi predavač na ruskoj Sankpeterburškoj državnoj akademiji pozorišne umjetnosti Amela Vučenović, te “Istraživački procesi u lutkarskoj umjetnosti” čiji je predavač docent na bugarskoj Akademiji za pozorište i film u Sofiji Konstantin Karakostov.

U planu je i održavanje petodnevne lutkarske radionice “Folklor kroz lutkarstvo – Priče iz starog mlina” koju vodi Zorana Milošaković Tasić iz Beograda, radionice “Lutka i ja smo dio jednog sna” koju će voditi Milan Mađarev iz Beograda, kao i radionice za izradu i animacije lutaka “Otkačene lutke” koju vode Ankica Avramović Mitrić iz Istočnog Sarajeva i Tibor Farago iz Zrenjanina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments