Tema: Da li smo spremni za H1N1?

0

Bolnica „Kasindo“ u Istočnom Sarajevu spremna je za prihvat određenog broja oboljelih od gripa H1N1, dok bi u slučaju pandemije Ministartsvo zdravlja Republike Srpske (RS) moralo donijeti nove dodatne instrukcije, rekao je Srni direktor Bolnice Siniša Zubić. On je istakao da je Bolnica uradila ono što je bila u obavezi po instrukcijama Ministartsva i spremna je za prijem takvih eventualnih pacijenata. „Mi kao bolnica i ovaj kraj stanovništva koji gravitira možemo biti zadovoljni jer do sada nije bio ni jedan slučaj oboljelih od novog gripa“, rekao je Zubić i dodao da na terenu ima pojava standardnog gripa.
Zubić je naglasio da bolnica ima određenu količinu lijeka tamiflu, ali ako bi se pojavio veći broj oboljelih pacijenata onda bi dobili i povećane količine ovog lijeka za terapiju pacijenatima.

Direktor paljanskog Doma zdravlje Vesna Krstović-Spremo istakla je da na području Pala nema oboljelih od novog gripa i da se sada vrši vakcinacija ugroženih populacija. Spremo je naglasila da je Dom zdravlja Pale dobio određeni broj vakcina od Ministarstva zdravlja RS za ugrožene kategorije, dok ostali građani u apotekama mogu kupiti vakcinu. „Građani, prije nego što kupe vakcinu, moraju da se konsultuju sa porodičnim doktorom da nema nekih kontraindikacija“, rekla je Spremo.

U RS do sada je registrovano i zvanično potvrđeno ukupno 12 slučajeva oboljelih od novog gripa A (H1N1).
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da je i dalje neophodan oprez u vrijeme pandemije novog gripa, te da je vakcina korisna iako su simptomi bolesti najčešće blagi. Keidži Fukuda, specijalni savjetnik o pandemiji, izjavio je da se ozbiljne komplikacije najčešće pojavljuju kod osoba sa hroničnim oboljenjem, trudnica, kao i kod nekih zdravih mlađih osoba.

(sarajevo-rs.com / palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare