Tehnološki fakultet proslavlja 20 godina rada

0

ZVORNIK – Tehnološki fakultet u Zvorniku upriličio je danas svečanu akademiju povodom 20 godina rada, na kojoj su promovisani diplomirani inženjeri i magistri nauka, dodijeljene nagrade najboljim studentima i priznanja pojedincima i organizacijama.

Dekan Fakulteta Miladin Gligorić rekao je da je Tehnološki fakultet danas ozbiljna visokoškolska ustanova, sa licenciranim studijskim programima Hemijskog i prehrambenog inženjerstva, Hemije i Biologije na prva dva nivoa akademskog studija.

“Na Tehnološkom fakultetu se za ovih 20 godina upisalo 1.603 studenata, diplomiralo je 287 studenata, magistriralo 47, a doktoriralo 19 kandidata. Trenutno na svim godinama studira 408 studenata”, rekao je Gligorić u svom obraćanju.

Tehnološki fakultet raspolaže sa opremljenih 1.677 kvadrata učioničkog i kancelarijskog prostora, 433 kvadrata laboratorijskog prostora, dok je još 450 kvadrata laboratorijskog prostora u izgradnji.

On je podsjetio da je Fakultet do sada, a posebno u posljednjih 10 godina, iz vlastitih i sredstava resornog ministarstva, u opremanje laboratorija, učioničkog i bibliotečkog prostora uložio oko milion maraka.

“Prošle godine smo iz sredstava kredita Austrijske Vlade počeli sa opremanjem naučno-istraživačkog centra za prehrambeno inženjerstvo u iznosu od 640.000 evra. Očekujemo da ćemo u naredne dvije godine završiti opremanje prostora i nabavku savremene opreme u vrijednosti oko 1,5 miliona evra. Time će se ova ustanova svrstati u red moderno opremljenih organizacija u ovoj oblasti”, istakao je Gligorić.

Gligorić je dodao da je na Fakultetu u proteklom periodu urađeno preko 250 projekata ili studija, od čega sedam međunarodnih projekata.

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mitar Novaković rekao je da je Tehnološki fakultet za 20 godina stasao u respektabilan fakultet, za koji svake godine vlada sve veće interesovanje, a dodatni kvalitet je i što studenti imaju solidan studentski smještaj.

“Kadrova sa ovog fakulteta nema na Birou, a tamo gdje rade, zadovoljni su znanjem koje su stekli, dok su profesori sa ovog fakulteta danas možda i najcitiraniji u naučnoj literaturi”, rekao je Novaković.

Na svečanosti su promovisana četiri magistra nauka i 15 diplomiranih inženjera, te za sedam najboljih studenata na svim godinama studija uručene su novčane nagrade i knjige.

Na proslavi povodom dvije decenije rada Tehnološkog fakulteta uručene su i povelje i zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su kadrovski, finansijski i na drugi način doprinijele razvoju i radu fakulteta.

Posthumno povelje su dodijeljene profesorima i saradnicima ovog fakulteta Milanu Jeliću i Slobodanu Arsiću.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments