Talenat im nije znak raspoznavanja

0

Bliznakinje Ivana i Dajana Lučić rođene su 1991. godine u Sarajevu. Obje su uspješni studenti treće godine fakulteta – Dajana studira prava u Palama, a Ivana arhitekturu u Sarajevu. One se bave i sportom i umjetnošću. Ove svestrane djevojke treniraju karate već četiri godine i imaju zeleni pojas. Na takmičenjima osvajaju medalje, mada im obaveze ne dozvoljavaju da odu baš na svako koje bi željele.

Dajana se više posvetila ovom sportu, a najveći uspjeh joj je srebrna medalja na Seniorskom prvenstvu, u kategoriji kate ekipno. Bave se i humanitarnim radom. Naime, obje su članovi Omladinske organizacije opštinskog Crvenog krsta. Ovo članstvo je dovelo da toga da Ivana postane instruktor Prve pomoći na Republičkim kampovina koji se održavaju svake godine.

Umjetnost im je ipak najveća ljubav. Sestre Lučić se bave slikanjem i ručnim radom.

„Ivana i ja smo još kao male počele da pravimo nakit. Kao i sva djeca, svi se igraju na neki svoj način, mi smo uvijek pravile neke ukrase, nakit, skulpturice, crtale. Kako smo mi odrastale sve je poprimilo ozbiljniji oblik“, kaže Dajana.

Dajana se bavi ručnom izradom nakita, ukrasa za kosu, privjesaka za mobilne telefone, broševa  i ukrasnih kutija, koje prodaje preko interneta. Od materijala koristi razne drvene, plastične, staklene perlice, fimo mase, plasteline za kuvanje, terakotu, drvo, platno, žice, kamenčiće. Ovaj hobi je počela ozbiljnije da razvija u posljednje dvije godine. „Ideja imam uvijek, ali nemam baš vremena da ih realizujem, jer mi izrada nakita oduzmima mnogo vremena, što naravno zavisi i od materijala koji koristim. Trudim se da sve bude neobično, i naravno nešto što se ne može naći i vidjeti svugdje. Ne pravim samo ono što se meni sviđa. Često napravim nešto što ne ide uz mene i što ja ne bih nosila, jer se trudim praviti raznovrstan nakit da svako može naći nešto za sebe.“

Uskoro planira da proširi svoju ponudu, tako što će početi sa izradom šalova, torbica za mobilni telefon i ramova za slike.  
Koliko je nakit postao svakodnevna preokupacija ove mlade dame, pokazuje i sljedeća anegdota. „Jednom prilikom mi se javila neke gospođa, koja je bila oduševljena mojim radovima, i nije joj bilo jasno kako se ja odlučim koji komad nakita da stavim uz neku odjevnu kombinaciju. Ja sam joj odgovorila onako kako jeste: Gospođo, ja ne kombinujem nakit uz odjeću, nego odjeću uz nakit.“

Nakit je izlagala prošle i ove godine na izložbi „Ženskih ručnih radova“ koja je organizovana povodom 8. marta i u septembru prošle godine, u okviru manifestacije Dani mladih.

Obzorom na sve aktivnosti, slobodnog vremena joj ostaje veoma malo, ali se trudi da ga kvalitetno iskoristi. Piše poeziju, ali još nema namjeru da objavi svoje pjesme. Ranije se bavila i slikanjem. Smatra da je organizacija ključ uspjeha i način za usklađivanje obaveza.

„I u budućnosti planiram da nastavim sa izradom ručnih radova. Nakit je moja velika ljubav, kako ja volim reći – moje „sredstvo za smirenje“. Bez obzira na vrijeme i trud koji se moraju uložiti, nakit mi dođe kao relaksacija, odmor i način da se malo isključim iz svih obaveza. Uskoro ću malo promijeniti način izrade, podijeliti ga na unikatni i komercijalni nakit. Naravno da je svaki komad ručno rađenog nakita na neki način unikat, jer, bez obzira koliko se takvih još napravi, nemoguće je napraviti potpuno isto. Na ovaj način ću pokušati da zaštitim svoje unikate i pokažem ljudima koliko to zaista vrijedi, uvjeriti ih da se to razlikuje od nakita koji je fabrički proizveden“, planira Dajana.

Ivana je još kao mala pokazivala svoju zainteresovanost i talenat za crtanje, što nije bio slučaj sa Dajanom. Njenim crtežima su se svi divili, i ni jedan gost nije mogao otići kući da ne pregleda blok sa crtežima. Dajanu je uvijek bilo sramota pokazati svoje pored Ivaninih, pa je crtala kad niko ne gleda. Međutim, nije bila zadovoljna svojim djelima, pa ih je bacala. Iz tog razloga Ivana u svojoj kolekciji ima crteže koji su nastali kad je imala 4-5 godina, a Dajana tek iz devetog razreda.

Ivanina preokupacija je izrada brodova u sijalicama i flašama, kao i izrada maketa brodova, crtanje i slikanje. Brodovi su joj oduvijek bili inspiracija, prvo za slikanje, a potom i za njihovu izradu. Prvu maketu je napravila sa dvanaest godina, i tako je sve počelo. Zanimljiv je podatak da joj niko nije pokazao kako se to radi, već je sama istraživala i učila. „U početku je sve to bilo malo neozbiljno, ali je vremenom dobilo svoj pravi oblik. Kasnije sam htjela nešto više, pa sam počela praviti brodiće u sijalicama i flašicama. Težila sam uvijek da pokušam uraditi nešto što znam da nije baš svakidašnje i da to ne radi puno ljudi, naročito ne omladine. Zato sam se i odlučila prvi brodić smjestiti baš u sijalicu“, navodi Ivana.

Da bi napravila jedan brod u sijalici, potrebno joj je oko 6-7 sati, a za makete 20 dana do jednog mjeseca… Ideje dođu same po sebi. Kad napravi jedan brod javi se ideja za sljedeći. Prilikom izrade svojih radova koristi drvo, staklo, gips, platno i karton. Sve to smješta u sijalice i flašice pomoću igle ili pincete, zavisno od veličine istih.

„Sa crtanjem sam počela baš rano, a kasnije u prvim razredima osnovne škole sam počela sa slikanjem. Slikanje je i bio početak mog bavljenja umjetnošću, ali su brodići veća ljubav. Brodići su me inspirisali još kao malu i uvijek sam se njima divila. Pored brodića, pravim i makete objekata, jer to fakultet zahtjeva od mene. Međutim, kao hobi sad za sad će ostati samo brodići“, ističe Ivana.

Svoje radove je izlagala 2009. i 2010. godine u Kulturnom centru, zatim 2010. u okviru Stvaralaštva mladih, potom 2010. i 2011. u okviru manifestacije Dani mladih.

„Obzirom na to da studiram arhitekturu i da u okviru toga slikam, crtam i izrađujem različite makete planiram se tim nastaviti baviti i u budućnosti, a što se biznisa tiče to sve zavisi od životnih okolnosti, mada to može uvijek ostati kao neka alternativa. Do sada nisam prodavala svoje radove i ne nemjeravam to učiniti uskoro“, zaključuje Ivana.

Sestre na jesen planiraju da obraduju svoje sugrađane zajedničkom izložbom svojih radova. Takođe, u okviru te manifestacije, organizoveće i malu modnu reviju za promociju nakita.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/ivana-dajana-lucic/] width=[76] height=[70] title=[Ručni rad, Ivana i Dajana Lučić] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb76_] thumb_cache_dir=[thumbs76] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare