Svjedočio novinar Snježan Lalović

0

Svjedočeći u odbranu nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generala Ratka Mladića, novinar Srpske radio-televizije /SRT/ Snježan Lalović izjavio je u Hagu da je s proljeća 1995. godine snimio pripadnike Unprofora vezane na Jahorini da bi se NATO odvratio od daljih vazdušnih napada na VRS.
Lalović je rekao da su ga na radiorelejni objekat na Jahorini uputila njemu nepoznata uniformisana lica i da pritom nisu pominjali generala Mladića.

On tvrdi da zarobljenici, iako vezani, nisu bili maltretirani, prenose beogradski mediji.

Lalović je posvjedočio da su mu uniformisana lica rekla da snimi pripadnike Unprofora kod releja na Jahorini, jer je prijetila opasnost da će taj objekat biti gađan.

Svjedok je, međutim, negirao da je radio po naređenju vojske i policije Srpske, tvrdeći da je od oficira dobio informaciju o tome šta će se dogoditi, a ne naređenje.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac je svjedoku predočila da je general Mladić tadašnjem komandantu Unprofora Rupertu Smitu zaprijetio da će „gledati ubijanje pripadnika Unprofora na televiziji ako nastavi bombardovanje“.

Sugerišući da je Mladić upozorio na eventualno stradanje „plavih šljemova“ od NATO bombi, Lalović je istakao da je bio sa njima i da je i on mogao da pogine.

„Mi smo njih držali, u stvari, bili smo s njima, na Jahorini vrlo kratko, vidjeli NATO avione i plašili se da će napasti te objekte. To je bio, u stvari, trik da se pokaže da su oni gore, a da se ti ljudi premjeste na sigurno“, rekao je Lalović.

Na pitanje sudije Alfonsa Orija da li smatra da vezivanje pripadnika Unprofora za relej na Jahorini maltretiranjem, Lalović je odgovorio da je svako vezivanje jedna vrsta maltretiranja, ali da njih niko nije tukao.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare