Svjedoci odbrane tvrde da stražari nisu zlostavljali zatvorenike

0

SOKOLAC – U nastavku suđenja Milanu Markoviću za ratne zločine na području Sokoca, trojica svjedoka odbrane rekli su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da stražari nisu zlostavljali zarobljenike bošnjačke nacionalnosti u selu Čavarine i osnovnoj školi na Sokocu.Svjedok Nenad Pržulj izjavio je da je optuženi Marković bio stražar u zatvoru u Čavarinama i da se on, kao i ostali stažari, ponašao korektno prema zatvorenicima.


„Milan Marković je bio stražar. Stražari nisu maltretirali nikog od zarobljenika“, rekao je Pržulj, koji je bio komandir straže u Čavarinama od oktobra 1992. do sredine marta 1993. godine.

Markovića, bivšeg pripadnika jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ u Han-Pijesku, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području opštine Sokolac.

Na teret mu je stavljeno da je u prostorijama Stanice milicije na Sokocu pretukao Hasana Dugića i Fikreta Sirću, kao i da je u prostorijama Osnovne škole „Petar Kočić“ u selu Čavarine fizički zlostavljao Osmu Ibrahimovića zvanog Kaba.

Marković je optužen i da je u junu 1992. godine u prostorijama Osnovne škole „Slaviša Vajner Čiča“ na Sokocu pretukao Bajru Kundaka.

„Svi smo bili pažljivi prema zarobljenicima u Čavarinama, nosili smo im cigarete, hranu i odjeću“, dodao je Pržulj.

Goran Samardžić, bivši čuvar u zatvoru Čavarine, takođe je rekao da je Marković bio korektan prema zarobljenicima.

„Marković je bio korektan kao i svi ostali. U mom prisustvu sigurno nije nikog tukao“, naveo je Samardžić.

Mlađen Nešković, nekadašnji čuvar u osnovnoj školi na Sokocu, rekao je da optuženi nije bio čuvar u ovoj školi.

„Nije Milan bio čuvar u školi. Ja lično nisam dao prići zarobljenicima, niti sam vidio da je iko dohvatio ijednog čovjeka“, rekao je Nešković.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. jul, kada će biti saslušani novi svjedoci odbrane, prenio je Birn.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare