Svi da obilježavaju mjesta stradanja

0

ZVORNIK – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da svi narodi u BiH imaju pravo da obilježavaju mjesta stradanja svojih sunarodnika i da to pravilo treba da važi za sve.

„To pravilo treba da važi za sve – ili će svi moći da obilježavaju mjesta stradanja svojih sunarodnika, ili neće moći niko“, poručio je Savčić na Glođanskom brdu kod Zvornika na obilježavanju 22 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je, nažalost, primjer i Glođansko brdo, gdje Srbi ne mogu da obilježe stratište, jer je ovdje u Republici Srpskoj tri puta rušena Spomen-ploča za 126 ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Prilika je da sa ovog mjesta poručim svim vlastima u Republici Srpskoj i BiH da zakon treba da važi jednako za sve, jer se ne mogu procesuirati jedni za ista krivična djela, a drugi ne“, rekao je Savčić.

On je naglasio da je na Glođanskom brdu nesumnjivo počinjen ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima. „Za to se odgovara isto kao što i Srbi odgovaraju gdje su počinili ratni zločin“, rekao je Savčić.

Ističući da ne treba braniti nikoga ko je počinio ratni zločin, Savčić je naveo da treba tražiti da se ta pitanja ravnomjerno primjenjuju.

„Zbog neravnopravnosti naroda u BiH, rat je počeo 1992. godine. Mislim da to dobro pamtimo“, rekao je Saavčić i apelovao da svi građani BiH to imaju u vidu i da se zalažu za ravnopravnost.

Ističući da je u Republici Srpskoj stvoren okvir i kapacitet dovoljan da se ostvari nacionalni suverenitet, Savčić je rekao da se na osnovu tog suvereniteta treba boriti za ravnopravnost na nivou BiH. „Očigledno je da se po svim pitanjima nismo izborili za ravnopravnost“, zaključio je Savčić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare