Svetosimeonska akademija u čast župana Stefana Nemanje

0

ZVORNIK- Stefan Nemanja prije nego što se zamonašio bio je osnivač i ujedinitelj srpske države, rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića, borac za čistotu pravoslavlja i veliki zadužbinar, rekao je večeras u Zvorniku protojerej-stavrofor Vidoje Lukić.

Lukić je besjedeći na Svetosimeonskoj akademiji, koja je održana u čast župana Stefana Nemanje ili Svetog Simeona Mirotočivog, podsjetio da je Stefan Nemanja podigao manastir Studenicu u Srbiji, a sa najmlađim sinom Rastkom, odnosno Svetim Savom, manastir Hilandar na Svetoj Gori.

„Kad god razmišljamo o našim svetiteljima, o ljudima koji su živjeli kao i mi u ovom grešnom i preljubotvornom svijetu, dođem do spoznaje da su najbolje znali za šta se valja boriti i zalagati“, rekao je Lukić, dodajući da je Sveti Simeon živio po Hristu, po Jevanđelju i u duhu Hristovih zapovijesti, čime je ovjenčan vijencima neuvele slave ostao da vječno živi u srcima.

Ističući da se Sveti Simeon borio za čistotu pravoslavne vjere, za saglasje crkve i države, Lukić je rekao da je Sveti Simeon, nakon krštenja po pravoslavnom obredu u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Zeti, u blizini današnjeg Novog Pazara, ostao da svjedoči o Jevanđelju i Hristu, po istočnom pravoslavnom ispovijedanju vjere onako kako se to danas čini.

Stefan Nemanja odlučio je 25. marta 1196. godine da napusti prijesto i da se povuče sa vladarskog trona, pa je sutradan u manastiru Studenica primio monaški čin i krenuo putem svog najmlađeg sina Svetog Save.

„Odlučio je da pređe u Svetu Goru, i po nagovoru Svetog Save tu sagrade manastir Hilandar“, rekao je Lukić.

Podsjećajući da je Sveti Simeon sahranjen u manastiru Hilandar 1200. godine, Lukić je istakao da je njegovo tijelo Sveti Sava vratio u manastir Studenicu, gdje se i danas čuva.

Predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da je već postala tradicija da se u Zvorniku svake godine održava Svetosimeonska akademija posvećena Stefanu Nemanji.

„Možemo da se ponosimo Stefanom Nemanjom i njegovom dinastijom koja je ostavila traga u srpskoj istoriji i kulturi, i pokazala nama kako se gradi brani i čuva država“, naveo je Perić.

U kultrurnom dijelu programa nastupile su recitatorska i dramska sekcija Srednjoškolskog centra, folklorni ansambl, trubački orkestar i pjevačka grupa „Prosvjete“, kao i narodni guslar Petar Ostojić.

Organizatori akademije su crkvena opština Zvornik, „Prosvjeta“ i Dom omladine.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare