Svetosavlje – poziv upućen svima

0

Sveti Sava uveo je srpski narod u punoljetsvo hrišćanstva, do istinskog življenja u Hristu, rekao je večeras na Palama protojerej stavrofor Miomir Zekić.

“Proslavljati Svetog Savu svake godine znači obnavljati uspomenu na najljepše srpsko dijete, na čovjeka, Bogočovjeka Hrista, kojim je započela crkva, kultura i civilizacija i kojim je jedan narod postao narod, a njegova duša konačno krštena i obožena”, naveo je protojerej Zekić u besjedi na Svetosavskoj priredbi, koju je je povodom Savindana organizovala Duhovna sekcija pri Opštinskom odboru SKPD “Prosvjeta” Pale.

Zekić, koji je i starješina hrama Uspenija Presvete Bogorodice, istakao je da je Sveti Sava znao, kao i njegov svetorodni otac, veliki župan Stefan Nemanja, prosti monah i mirotočivi svetitelj, da si “crkven samo kad imaš svoju crkvu u kojoj ćeš na svom jeziku prinositi žrtve, najprije žrtvu nad žrtvama svetu euharistiju, a zatim i svaku drugu molbu, uzdah i vapaj”.

“Samo djela ljubavi ostaju! Samo istinske vrijednosti mogu da posluže kao osnova za društvo, i zato svi mi, ako želimo dobrobit svojoj djeci i ukoliko želimo da nam djeca ne budu izloženi nemoralu i laži, treba da se podsjetimo puta Svetog Save, jer svetosavlje je poziv upućen svima”, poručio je protojerej Zekić.

U prigodnom scensko-muzičko-poetskom recitalu, koji je započeo svetosavskom himnom “Uskliknimo s ljubavlju!”, učestvovali su učenici Osnovne škole “Pale” i srednjih škola iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/svetosavska-akademija-2014/] width=[54] height=[54] title=[Svetosavska akademija 26.01.2014.] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments