Svetko Furtula danas pred tužiocem

0

Svetko Furtula /54/ sa Pala, osumnjičen za ubistvo Dalibora Furtule i Vladislava Pašalića, danas će biti predat nadležnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teškog ubistva sa predumišljajem, rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Zoran Renovica.

Renovica je istakao na konferenciji za novinare na Palama da Svetko Furtula od ranije nije poznat policiji.

On kaže da je Furtula priznao da je u vidno pijanom stanju otišao do kuće u vlasništvu Koviljke Mijatović u paljanskom selu Miošići u kojoj su se nalazili Dalibor Furtula i Vladislav Pašalić.

Renovica navodi da je Furtula ispričao da je pokucao na vrata koja mu je otvorio Pašalić i u kojeg je pucao iz skraćene puške M-48 7,9 milimetara zvane „podrezanik“ u predjelu abdomena. „Svetko Furtula zatim je prošao u prostoriju gdje je zatekao Dalibora Furtula koji je pokušao da dohvati oružje. Svetko je bio brži i pogodio ga u predjelu abdomena i vratio se i ponovo pogodio Pašalića, pa Furtulu“, rekao je Renovica.

Svetko Furtula je priznao da je očekivao da mu vrata otvori Dalibor Furtula, ali kada se pojavio Pašalić on je prvo pucao u njega.

„Prema elementima koje smo prikupili sa terena, sve je ukazivalo da nije riječ o profesionalnom egzekutoru“, rekao je on i dodao da se istraga obavlja u dva pravca.

Renovica je istakao da su se zbog jednog pravca kojim je krenula istraga danas u pojedinim medijima pojavili tekstovi koji su bacali ružne aluzije na ubijene.

„Mogu zamisliti kako su se danas osjećali njihovi najbliži srodnici zbog toga što je neko iskonstruisao priču o ličnim ili seksualnim opredjeljenjima nastradalih“, rekao je Renovica koji je osudio današnje pisanje pojedinih medija.

Renovica je istakao da je policiju drugim pravcem istrage poveo motiv osvete i odmah su priveli lice sa inicijalima S.F. i obavili razgovor.

„On odmah nije pokazivao da raspolaže nekim bližim podacima, ali kako je ispitivanje trajalo Furtula je postao nerovozan. Podsjetili smo ga da mu je prije dvije godine ukradeno 3.000 KM, veća količina suvog mesa, pištolj i zlato i da je u više navrata prijetio da će se osvetiti licima koja su to počinila“, pojasnio je on i naglasio da nikada nije dokazano da su ubijeni to počinili, mada ih je pratio takav glas.

Renovica je naglasio da je Svetko Furtula priznao da ih je hladnokrvno ubio, da je bio u vidno pijanom stanju i da je nakon ubistva otišao kući koja se nalazi u selu Miošići.

Prema njegovim riječima, pretresom Furtuline kuće pronađeno je oružje kojim je izvršeno ubistvo, kao i drugo oružje za koje ubica nije imao dozvolu.

Renovica je naglasio da čaure koje su pronađene pored tijela ubijenih odgovaraju mecima koji su se nalazili u „podrezaniku“.

Odgovarajući na pitanje novinara, Renovica je rekao da su Pašalić i Furtula često dolazili u selo i da su se seljani uvijek plašili kada bi vidjeli Furtulu da im nešto ne nestane.

Renovica nije želio da komentariše navode da se tužilac juče dugo nije pojavio na licu mjesta.

Dvostruko ubistvo desilo se u četvrtak, 29. septembra, a mještani su policuju obavijestili u subotu, 1. oktobra.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare