Sveti Sava temelj srpskog jedinstva

0
Sveti Sava temelj srpskog jedinstva

FOČA – Sveti Sava je, nakon što se izborio za samostalnost srpske arhiepiskopije, postavio temelje ujedinjenja Srba koji do tada nisu imali izražen osjećaj pripadnosti jednom narodu, istaknuto je na Svetosavskoj akademiji u Gradskom pozorištu u Foči.

Profesor istorije na Bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ Dalibor Petrović podsjetio je u sinoćnjoj besjedi o da je Sveti Sava zajedno sa ocem Svetim Simeonom podizanjem manastira Hilandar na Svetoj Gori izdigao srpski narod na pijedestal pravoslavne elite.

Prema njegovim riječima, on na Svetoj Gori postaje izuzetno obrazovan monah, pisac, prevodilac, ali i graditelj, diplomata i dobročinitelj, te stečena iskustva koristi za uređenje monaškog života u Studenici i drugim manastirima u Srbiji, što je bila priprema terena za osnivanja samostalne srpske arhiepiskopije.

„Mudro vođena radnja osamostaljivanja crkve omogućila je Srbiji vođenje zdrave nacionalno odgovorne politike na više polja. Srbija u samostalnoj crkvi Svetog Save nije dobila samo de jure priznanje državnosti i postojanja od Nikejskog carstva, nego je na unutrašnjem planu dobila organizaciju koja je prvenstveno radila na obezbjeđivanju Srbima prijeko potrebnog jedinstva“, rekao je Petrović.

On je napomenuo da je srpska Crkva u određenoj mjeri uspijevala da obezbijedi koliko-toliko jedinstveni osjećaj pripadnosti jednom narodu, naspram kod Srba izražene sklonosti ka identifikovanju sa lokalnim posebnostima određenih oblasti.

Petrović je objasnio da je takva uloga Crkve posebno došla do izražaja nakon gubitka države i u vijekovima kada su Srbi bili potčinjeni različitim državama.

„Organizovanjem samostalne crkve, Sveti Sava je uspostavio instituciju koja je obrazovanje približila običnom narodu. Obrazovanje nije bilo više samo privilegija plemstva i povlaštenog staleža, nego je postalo u određenim uslovima dostupno i drugim pripadnicima srpskog srednjovjekovnog društva“, naveo je Petrović.

Na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji načelnik opštine Foča Radisav Mašić uručio je dukat Jeleni Jegdić, majci Aleksandra Jegdića – prvorođene bebe u ovoj godini.

U programu akademije nastupili su hor, oktet i recitatori Bogoslovije „Svetog Petra Dabrobosanskog“, učenici Osnovne muzičke škole i trio Lidija Paulin – violončelo, Sonja Vojvodić – violina i Sonja Marković – klavir.

Svetosavsku akademiju organizovali su lokalna uprava, Centar za kulturu i informisanje, Opštinski odbor „Prosvjete“ u saradnji sa Muzejom Stara Hercegovina, Bogoslovijom i Bogoslovskim fakultetom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments