Svečinova djela uskoro na srpskom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Poznati ruski pisac Nikolaj Svečin najavio je danas u Istočnom Sarajevu da će uskoro svjetlost dana ugledati njegove knjige na srpskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće „Informatika“.

On je u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo naveo da je to dogovoreno prilikom njegove nedavne posjete Beogradu.

Za današnji susret sa čitaocima u Istočnom Sarajevu Svečin kaže da je izuzetno neobičan jer oni nisu imali priliku da čitaju njegova djela, budući da nijedno nije prevedeno na srpski jezik.

Navodeći da je mnogo čitao i slušao o bliskosti Srba i Rusa, Svečin je istakao da je došao u Republiku Srpsku kako bi se u to uvjerio i stekao lična saznanja.

„Posebno je interesantno da budem u Sarajevu, gdje je počeo Prvi svjetski rat, a s kojim je u bliskoj vezi i Drugi svjetski rat, tako da je cijela istorija 20. vijeka u vezi sa ovim mjestom“, izjavio je Svečin novinarima.

On kaže da je do sada imao više od 300 susreta sa čitaocima u Rusiji, ali i van njenih granica, uključujući predstavljanja u Pragu, Beču i Budimpešti.

Tokom „Susreta sa piscima“ predstavio se i Željko Pržulj, stvaralac iz Ističnog Sarajeva, koji je govorio o svojim istorijskim romanima „Ruka anđela“ – djelu koje iz pozicije Srbina zapadno od Drine govori o Prvom svjetskom ratu, te „Sami na svijetu“ – skupu autentičnih svjedočenja sarajevskih Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1990. do 1996. godine.

U konkurenciji 24 naslova iz isto toliko zemalja Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Azije roman „Sami na svijetu“ proglašen je najboljom knjigom u 2020. godini autora van ruskog govornog područja, koja se svake godine bira u organizaciji biblioteke „Vladimir Majakovski“ iz Sankt Peterburga.

„Susret sa piscima“ organizovan je u okviru Međunarodnog obrazovnog foruma „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“.

Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“ organizovali su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i partnerski univerziteti iz Ruske Federacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare