Svečanosti povodom velikih jubileja

0

SOKOLAC – Liturgijom u Hramu Svetog Georgija na Sokocu i ophodom litije oko manastira, sveštenstvo i veliki broj vjernika obilježili su Dan manastira i 15 godina postojanja ove svetinje na Ravnoj Romaniji.

Profesor Nenad Tupeša sa Bogoslovskog fakulteta u Foči naveo je da je ovaj hram svjedok vaskrsenja srpskog naroda i vaskrsenja roda hrišćanskog, s obzirom da je zasnovan na krvi mučenika i novomučenika srpskih.

„Oni su živote položili za vjeru i otačastvo i za ove naše prostore oni su zalog sveopšteg vaskrsenja srpskog naroda, a pogovotovo onih koji žive u ovoj svetoj obitelji, monaha koji se ovdje podvizavaju, ovog naroda koji dolazi da se pomoli Bogu i da se pokloni sjenima srpskih novomučenika“, istakao je Tupeša.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da se u okviru manifestacije „Tebi, goro Romanijo“ uz jubilej hrama i „Gospojinske večeri kulture“ ove godine obilježava i 27 godina od formiranja pokreta za očuvanje i zaštitu srpskog naroda na prostoru Sarajevsko-romanijske regije.

„Zadovoljni smo kao domaćini što su na ove značajne datume uručena i posthumna priznanja – Medalje zasluga za narod za 28 porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa ove regije“, istakao je Bjelica.

Irena Šućur, direktor sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“, koja je organizator manifestacije, rekla je Srni da se program „Gospojinskih večeri kulture“ prepliće sa obilježavanjem Dana manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, poznatog kao Romanijska Sokolica.

„Ovo su jubilarne. 20. `Gospojinske večeri kulture` na Sokocu, a manastir obilježava 15 godina od dana osveštanja i tome u čast pripremili smo bogat kulturno-zabavni program“, dodala je Šućurova.

Ona je navela da su i ove godine gosti iz Mrčajevaca učesnici „Kupusijade“ pripremili poznati svadbarski kupus za sve koji su danas bili na manifestaciji.

U muzičkom dijelu programa učestvovale su muške i ženske izvorne grupe iz Bijeljine, Rogatice, Mokrog, Istočnog Sarajeva, Istočnog Starog Grada i Sokoca.

Svoje stihove govorili su pjesnici Milanko Borovčanin Romsok, Radislav Ćivša i Momir Jolović iz Sokoca, a u programu je učestvovala i dramsko-recitatorska sekcija Srednjoškolskog centra sa Sokoca.

Pokrovitelji manifestacije u okviru koje su održani i Dani romanijskog meda i ljekobilja, te predstavljena romanijske kuhinja i ručni radovi su opština Sokolac, Grad Istočno Sarajevo i privrednici Sarajevsko-romanijske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare