Svečanom akademijom počeli Dani Filozofskog fakulteta

0

Svečanom akademijom studenata Filozofskog fakulteta Pale u Kulturnom centru večeras je počelo obilježavanje Dana i slave ove visokoškolske ustanove – Svetog Jovana Bogoslova.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da je ova ustanova u mogućnosti da poslije godinu dana pauze ponovo organizuje svoju tradicionalnu manifestaciju – Dane Filozofskog fakulteta, ali u formatu u kojem to dozvoljavaju aktuelne epidemiološke prilike.

On kaže da su svečanu akademiju u čast krsne slave Filozofskog fakulteta Jovana Bogoslova organizovali studenti Filozofskog fakulteta.

„Žao nam je što nismo uspjeli da organizujemo svečanu promociju diplomiranih studenata“, rekao je Mastilović i dodao da je razlog za to činjenica da se manifestacije zbog sitacije sa virusom korona održavaju uz ograničen broj prisutnih, a samo diplomaca je oko 200.

On je zahvalio studentima koji su našli vremena i mogućnosti da organizuju lijepu manifestaciju povodom Dana Filozofsklog fakulteta.

Mastilović je zahvalio Savezu studenata Filozofskog fakulteta i Studentskom parlamentu Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su, povodom krsne slave, ovom fakultetu poklonili pametnu tablu, koja će koristiti u nastavnom procesu.

Prema njegovim riječima, lomljenje slavskog kolača povodom krsne slave biće obavljeno sutra u Hramu Sabor Svetog arhangela Gavrila na Palama, gdje će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je dodao da će sutra u 12.00 časova biti otvoren Centar za helenske studije na Filozofskom fakultetu, a u 17.00 časova u holu Fakulteta biće otvorena izložba „Grof Sava Vladislavić“.

Master istorije na Filozofskom fakultetu Pale Lazar Škobo kaže da su večeras pripremljene besjede, recitacije, autorske pjesme, te da je uglavnom smisao ovakvih nastupa da studenti pokažu koliko imaju talenata.

„Ako su studenti spremni da svojim nastupima daju publici jedan bogat kulturni program, znači da djelatnost Filozofskog fakulteta nije uzaludna i da je postojanost institucije na Palama itekako smisaona“, istakao je Škobo i dodao da je na sceni večeras nastupalo 15 studenata ove visokoškolske ustanove.

Student četvrte godine na katedri za kineski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Pale Mira Mišić večeras se predstavila publici sa recitaciom njene omiljene pjesnikinje Desanke Maksimović i rodoljubivom pjesmom „Balkanac“.

Mišićeva je istakla značaj obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta, navodeći da su studenti srećni što imaju ovakav fakultet u Republici Srpskoj na kojem mogu studirati razne studijske programe i sticati akademsko znanje.

Trećeg dana manifestacije, u subotu, 22. maja, biće otvoren Međunarodni naučni skup „Nauka i stvarnost“.

Obilježavanje dana Filozofskog fakulteta biće završeno predavanjem ambasadora Grčke u BiH Dimitrisa Papandreua, koje je zakazano za 9.30 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare