Svečanom akademijom otvoren 17. Festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svečanom akademijom pod nazivom “Tražim pomilovanje”, danas je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoren 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je ove godine posvećen liku i djelu Desanke Maksimović.

Ovaj trodnevni festival otvorila je mladi pjesnik Teodora Košarac, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu iz Bratunca, svojom nagrađenom pjesmom “Ispovijest”.

Predsjednik žirija festivala, književnik Dara Sekulić uručila je Košarčevoj nagradu “Radoslavnica”, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na književnika Radoslava Samardžiju.

U prigodnoj besjedi posvećenoj Desanki Maksimović, Sekulićeva se prisjetila da je nakon rata u BiH, po povratku iz Srbije u Sarajevo, na balkonu svog stana pronašla Desankinu knjigu “Tražim pomilovanje”, sa posvetom.

Ona je pomenula svoja mladalačka druženja sa Desankom, ali i sa Brankom Ćopićem, Gustavom Krklecom, Zukom DŽumhurom i drugim pjesnicima koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji.

“Za Desanku, ja sam tada bila `darovita Dara`, a ona je i onda i sada za mene bila majka svih nas, majka svih pjesnika, boginja srpske poezije”, naglasila je Sekulićeva.

Plaketu “Blagodarnica” za književno stvaralaštvo u prošloj godini, organizator festivala “Forum teatar” Istočno Sarajevo dodjeljuje za doprinos i razvoj pisane riječi pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj. Nagradu je pjesniku Vidu Vicku Vukeliću iz Banjaluke uručio direktor festivala Vitomir Mitrić, dok će to priznanje naknadno biti uručeno Predragu Bjeloševiću.

Tokom ceremonije otvaranja festivala prikazan je animirani film “Detlić”, koji je nastao kao ilustracija istoimene pjesme Desanke Makimović, u okviru radionice animiranog filma 12. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u Zvorniku.

Izveden je i performans “Korak po korak” sa animacijom grand ginjol lutke Desanke Maksimović, koji je nastao u okviru radionice izrade grand ginjol lutaka na ovogodišnjem 17. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.

U pratećem dijelu programa festivala, u holu Kulturnog centra, upriličena je izložba učeničkih radova o temi “Ilustruj pjesmu Desanke Maksimović”.

U popodnevnim časovima počela je trodnevna kreativna radionica poezije pod nazivom “Nigde stanka, nigde sanka, cveće, srce i Desanka”, koju će voditi pjesnik Tode Nikoletić iz Srbije, jedan od trenutno najpopularnijih pjesnika za djecu u regionu.

Za večernje časove predviđen je program za učesnike festivala pod nazivom “Veče posvećeno Desanki Maksimović – Gospođica Desanka Maksimović”, inspirisano romanom Milovana Vitezovića, i tom prilikom biće izgovorena besjeda ovoj pjesnikinji.

Pjesnici – učesnici festivala govoriće svoje pjesme, a glumci “Forum teatra” Ilija Mimić i Aleksandra Mitrić-Štifanić govoriće stihove Desanke Maksimović.

Sutra, drugog dana festivala, u planu je realizacija programa “Jesenje jutro poezije”, tokom koga će pjesnici-učesnici festivala, posjetiti osnovne škole “Jovan Dučić” u Kasindolu i “Aleksa Šantić” u Vojkovićima.

Od 14.00 do 15.00 časova sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo osam pjesnika iz Republike Srpske i okruženja promovisati svoje knjige poezije za djecu.

Na konkurs za ovogodišnji festivala “Tragom poezije Desanke Maksimović” pristiglo je 516 pjesama, koje su poslali učenici osnovnih i srednjih škola i mladi studenti iz Crne Gore, BiH, Srbije i Makedonije, ukupno 172 mlada autora, a pjesme je ocjenjivala književnica Dara Sekulić, na čiji prijedlog će biti dodijeljeno 60 nagrada, po 20 za prvo, drugo i treće mjesto.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske “Srna”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments