Svečano proslavljena Vrbica

0

Liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, svečanom Litijom ulicama Pala i svečanim programom ispred Hrama Sv. Arhangela Gavrila, Crkvena opština Pale u subotu je proslavila praznik Vrbica.
Sveštenik Crkvene opštine Pale Nemanja Mandžić kaže da su Cvijeti pravoslavni praznik koji počinje večeras, praznikom Vrbice i Litijom koja simbolizuje Hristov ulazak u Jerusalim gdje su ga dočekali tadašnji građani Jerusalima.

„Oni su ga dočekali sa palminim grančicama uz riječi: „Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje“. Dočekali su ga kao cara, kao vladara, a nakon toga u toku strasne sedmice, i dešavanja u toku iste će se pokazati da je taj isti narod govorio „Raspni ga“, rekao je Mandžić.

On je istakao da se danas slavi Vrbica iz razloga što mi treba da budemo među onima koji zaista priznaju Hrista kao cara i kao samoga Gospoda, i koga pozdravljamo sa: „Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje“.

Mandžić je istakao da Crkvena opština Pale svake godine obilježava praznik Vrbice, ali da su ove godine u organizaciju uključili i obrazovne centre i subjekte u Palama koji rade sa djecom.

„U saradnji sa obrazovnim centrima smo organizovali jedan svečani program u kome su učestvovala djeca. Cilj nam je bio da se proslavi praznik, da dočekamo praznik Cvijete, da se pripremimo za strasnu sedmicu, i za vaskrsenje Hristovo koje je vrhunac svega ovoga što se dešava“, izjavio je Mandžić i izrazio zadovoljstvo što je današnja svečana Litija bila mnogoljudna.

„Drago nam je što možemo da učinimo ovako nešto, i drago nam je što možemo da nam približimo ljude. Takođe, ove godine smo željeli da razbijemo neke stereotipe, pa je tako Jezički centar „IN“ izveo pjesmu o Hristu na engleskom jeziku“, kaže Mandžić.

On je naglasio da Crkva želi da učestvuje u životu grada, ali da vidi i da grad učestvuje zajedno sa njima.

Na inicijativu JU Dječijeg centra „Bubamara“, Jezičkog centra „Big Ben“ i Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ u sklopu svečanosti organizovana je i humanitarna akcija.

„Članovi obrazovnih centara su napravili štandove, gdje su izložili svoje ručne radove. Ljudi su imali mogućnost da daruju novac koji će ići u humanitarne svrhe, i biće dodjeljen porodicama koji se nalaze na spisku Centra za socijalni rad“, rekao je Mandžić.

(www.palelive.com / D.B. / Foto Jezički centar IN, Jezički center BigBen)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare