Svečano otvoreni drugi „Principovi dani“

0
Svečano otvoreni drugi

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić večeras je svečano otvorio manifestaciju „Principovi dani“, koja će trajati do subote, 30. juna.

Obraćajući se prisutnima u Umjetničkoj galeriji, Ćosić je rekao da su „Principovi dani“ manifestacija koja je nastala zahvaljujući spomeniku Gavrilu Principu, koji je tačno prije pet godina otkriven u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je rekao da je postavljenje spomenika Gavrila Principa u Istočnom Novom Sarajevu simbolično značilo Principov povratak među svoj narod.

„Govoriti o Gavrilu Principu znači vratiti se vijek unazad, ali i analizirati taj vijek i sve ono što se veže za srpski, ali i ostale narode na ovim prostorima. Imate 1914. godinu i sam atentat koji je prouzrokovao Veliki rat, a potom pobjedu ideje revolucije i slobode i to ne samo na prostorima tadašnje Srbije, nego na prostorima cijele Evrope. Onda dolazimo do 1921. godine i sahranu vidovdanskih heroja u Sarajevu pred skoro 100.000 ljudi“, naveo je Ćosić.

On je dodao se Princip slavio do početka 1941. godine, te da je i nakon Drugog svijetskog rata novi komunistički sistem nastavio da slavi Principa, kao nekoga ko se borio za slobodu, ne samo srpskog, nego i ostalih naroda na ovim prostorima.

„Tu dolazimo u situaciju da od 1992. godine oni koji su sa nama slavili Pricipa, odbacuju ga i nazivaju ga teroristom, terminom koji se veže isključivo za jednu drugu religiju, za jedno drugo nastojanje i jedan sasvim drugačiji svijet koji podrazumjeva potpunu destrukciju“, poručio je Ćosić.

On je rekao da će „Principovi dani“ naći svoje mjesto mjesto u Istočnom Novom Sarajevu, ali i Istočnom Sarajevu, te da je uvjeren da će jednog dana postati manifestacija od značaja i za Republiku Srpsku.

U okviru svečanog otvaranja održan je i koncert Osnovne i Srednje muzičke škole iz Istočnog Novog Sarajeva i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nakon čega je promovisana knjige poezije „Od grada do grada“ pjesnika Dare Sekulić u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Predstavljena je i izložba fotografija o nastajanju opštine Istočno Novo Sarajevo autora Rajka Paštara, te izložba radova Škole ikonopisanja pravoslavnog centra za mlade „Sveti Petar Cetinjski“.

Drugog dana manifestacije, na Vidovdan, biće položeno cvijeće na grob i spomenik Gavrilu Principu, te održana Vidovdanska akademija.

U okviru ove manifestacije biće održana i „Konferencija beba“ u petak, 29. juna, u parku „Gavrilo Princip“.

Manifestacija „Principovi dani“ biće završena u subotu, 30. juna, projekcijom filma „Bel epok /Posljednji valcer u Sarajevu/“ u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, član „Mlade Bosne“ Gavrilo Princip izvršio je u Sarajevu atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, a od posljedica slučajnog ranjavanja preminula je njegova supruga Sofija Hotek.

Sarajevski atentat poslužio je austrougarskim vlastima za napad na Srbiju, što je dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Članovi „Mlade Bosne“ izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i zbog težnje Srba za oslobođenje i ujedinjenje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare