Svečano otvoren Zavod za forezničku psihijatriju

0

SOKOLAC – Na Podromaniji kod Sokoca danas je svečano otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju, za šta je Vlada Švajcarske izdvojila 6,7 miliona KM.

Zavod su danas svečano otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar pravde BiH Bariša Čolak i švajcarski ambasador u BiH Henrih Maurer.

Bogdanić je na svečanosti istakao da je otvaranje ovog zavoda dokaz da se i u teškom vremenu može raditi na unapređenju zdravstvenih usluga u skladu sa najvišim standardima poštivanja ljudskih prava.

On je napomenuo da je ovaj zavod osnovan odlukom Vlade Republike Srpske kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, s ciljem adekvatnog smještaja i liječenja lica sa mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djela.

Bogdanić je dodao da su, otvaranjem ove ustanove, Republika Srpska i BiH osigurale adekvatan tretman za ova lica u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, te da će biti znatno unaprijeđen proces oporavka i resocijalizacije ovih pacijenata.

Prema njegovim riječima, osnivanjem ovoga zavoda, značajno se unapređuje saradnja između zdravstvenog i pravosudnog sistema u Republici Srpskoj, Federaciji BiH /FBiH/ i Brčko distriktu.

On je rekao da se u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH dugo radilo na pripremi i otvaranju ove ustanove, te zahvalio Vladi Švajcarske za donaciju.

Otvaranjem Zavoda za forenzičku psihijatriju omogućen je smještaj i liječenje pacijentima iz Republike Srpske i FBiH pod jednakim uslovima, što garantuje potpisani sporazum između Savjeta ministara BiH, Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Ambasador Švajcarske u BiH Henrih Maurer istakao je na svečanosti da će ovaj zavod značajno unaprijediti uslove za oporavak osuđenika sa mentalnim problemima, kao i da predstavlja konkretan vid saradnje između dva entiteta i Brčko distrikta.

On je dodao da će BiH uštedjeti novac, jer neće morati da plaća odštete zbog neispunjavanja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Zoran Kosorić rekao je da se Zavod nalazi u rekonstruisanoj zgradi bivše Vojne bolnice, na površini od 7.800 metara kvadratnih, da ima 50 bolničkih soba sa ukupno 200 kreveta, te da će u njemu biti zaposleno 147 radnika.

Prema njegovim riječima, ovaj zavod opremljen je medicinskom i nemedicinskom opremom u skladu sa savremenim standardima u ovoj oblasti.

On je napomenuo da će Zavod pružati usluge specifičnoj grupi bolesnika, koji zahtijevaju poseban tretman, jer je riječ o licima koja pod su uticajem psihopatoloških doživljaja počinila krivična djela.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare