Svečano otvoren „Filmski kampus“

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević sinoć je u Kulturnom centru na Palama svečano otvorio „Filmski kampus“, koji je organizovala Kinoteka Republike Srpske, a koji je ove godine posvećen dokumentarnom filmu.
Nakon svečanog otvaranja, premijerno je prikazan višestruko nagrađivani film „Ničije dete“ scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, koji je zasnovan na istinitoj priči.

Malešević je istakao da je i Republika Srpska postala poznata po dokumentaristima i podsjetio da je dokumentarni film „Djeca“ nedavno u Moskvi dobio nagradu za režiju. „To je dokaz da imamo stvaraoce koji imaju šta pokazati i koji mogu da svoje radove pošalju u inostranstvo i poberu nagrade“, istakao je ministar prosvjete i kulture Srpske.

On je ocijenio da se značaj „Filmskog kampusa“ ogleda i u tome što je okupio studente iz bližeg okruženja. „U druženju studenata doći će i do razmjene određenih iskustava, a moći će i da sarađuju sa značajnim predavačima koji su nagrađivani i kroz te susrete će mnogo toga naučiti“, smatra Malešević.

On kaže da je značaj kampusa u tome što studenti imaju priliku da uče i od koga da nauče.

Direktor Kinoteke Milovan Pandurević napomenuo je da je ovo šesti po redu „Filmski kampus“ koji je i ove godine sastavljen od predavanja poznatih profesora umjetnika, akademika. „To je, u suštini, susret predavača i studenata iz akademija filmskih škola iz našeg regiona iz Banjaluke, Cetinja, Beograda i Istočnog Sarajeva“, rekao je Pandurević.

On je dodao da je najveći dio programa predviđen za studente, odnosno predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije i radionice koje će biti održane u Andrićgradu, te zahvalio za ustupljeni prostor.

Prema njegovim riječima, u Andrićgradu će učestvovati tridesetak studenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, te istaknuti filmski umjetnici, profesori filmskih akademija, istoričari filma i filmski arhivisti.

Učesnici „Filmskog kampusa“ – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja boraviće do subote, 15. oktobra, u Andrićgradu.

Pandurević je naveo da će studenti u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava, te međusobno druženje.

„Prije odlaska u Andrićgrad, učesnici `Filmskog kampusa` posjetiće Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske na Palama, gdje će im biti predstavljen rad ove republičke ustanove kulture i sadržaji filmskog arhiva“, rekao je Pandurević.

Generalni pokrovitelj „Filmskog kampusa“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali Andrićgrad, Jugoslovenska kinoteka Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te brojni filmski umjetnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare