Svečano otvoren Osmi internacionalni festival harmonike

0

ISTOČNO SARAJEVO – Koncertom ansambla „Solisti di sud“, kvinteta iz Srbije, večeras je u Istočnom Sarajevu svečano otvoren Osmi internacionalni festival harmonike „Akordeon art“.


Festival je svečano otvorio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je, obraćajući se okupljenima, rekao da Grad i Univerzitet zajedno rastu i razvijaju se, jer su u približno vrijeme i osnovani.

On je naglasio da u razvoju ove ustanove posebno mjesto zauzima Muzička akademija, koja je „biser Univerziteta u Istočnom Sarajevu“.

„Muzička akademija i umjetnost su jako važni za razvoj grada, a mi, ako želimo da imamo pravu gradsku sredinu, moramo da podržimo manifestacije kao što je `Akordeon art`“, istakao je Vuković.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković naglasila je da je Internacionalni festival harmonike „Akordeon art“ postao jedan od najvažnijih muzičkih manifestacija u Srpskoj.

„Ministarstvo prosvjete i kulture /Republike Srpske/ već godinama prepoznaje istrajnost organizatora u namjeri da svake godine unapređuje i poboljšava kvalitet ove manifestacije. Iz tog razloga, već godinama pružamo snažnu podršku organizatorima s namjerom da se svim sadašnjim i budućim generacijama omogući da se profesionalno izraze u ovoj oblasti umjetnosti“, istakla je Đakovićeva.

Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Dražen Kosorić rekao je da su organizatori festivala Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Muzička akademija i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

On je dodao da je takmičarski dio programa ove godine proširen, jer je dodato nekoliko kategorija kamernih ansambala i orkestara harmonike, ali da nije zapostavljen ni revijalni dio programa, koji će i ove godine biti veoma bogat.

Član ansambla „Solisti di sud“ violinista Jovan Bogosavljević izjavio je novinarima da će publika večaras čuti djela Astora Pjacole, koji će biti interesantan za publiku koja je stručna, ali i publici koja je došla slučajno ili iz radoznalosti.

Za sutra u 20.00 časova planiran je solistički koncert Marije Vlasove sa Akademije muzike „Gnjesin“ iz Moskve.

U okviru festivala biće održana takmičenja solista, kamernih ansambala i orkestara harmonika, predavanja i koncerti eminentnih pedagoga i umjetnika svjetskog renomea.

Osmi internacionalni festival harmonike „Akordeon art“ trajaće do petka, 2. juna, kada će biti i proglašenje pobjednika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare