Svečano otvoren četvrti „FIS trofej Ravna planina“

0

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović otvorila je večeras na Palama četvrti „FIS trofej Ravna planina“ na kojem učestvuje 80 takmičara iz 18 zemalja.

„FIS se organizuje u Ski-centru ‘Ravna planina’, a resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske svakako podržavaju ovakvu organizaciju gdje se radi sa dosta entuzijazma kako bi sve bilo na najvišem nivou“, rekla je Davidovićeva na konferenciji za novinare na Palama.

Ona je naglasila da je ovo značajno takmičenje tradicionalno i da ima međunarodni karakter, dodavši da se oni koji su ranije bili učesnici FIS kupa vraćaju iz godine u godinu, što govori da je riječ o kvalitetnom takmičenju.

„Nadam se da će se takmičenje nastaviti i dalje. Mi ćemo podržavati i narednih godina ovo takmičenje“, naglsila je Davidovićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je vlasniku ski-centra „Ravna planina“ Veljku Golijaninu za organizaciju FIS trke i izrazio nadu da će delegat iz Italije Herbert Klamer dati najbolje ocjene koje će biti uvod u dobijanje licence za održavanje „Evropa kupa“ takmičenja u alpskom skijanju.

„Ovaj ski-centar je to zaslužio. Drago mi je što se takmičenje održava na području opštine Pale i što postoji mogućnost održavanja ski-takmičenja na Ravnoj planini u vrijeme kada je u čitavoj Evropi oskudica sa snijegom“, izjavio je Jugović.

Prema njegovim riječima, pokrenute su aktivnosti zajedno sa Vladom Republike Srpske da se kompleks Ravne planine u narednom periodu uveže sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ i na taj način Pale svrstaju u red skijaških i turističkih centara ne samo u BiH, na Balkanu, nego i šire.

Predsjednik Smučarskog kluba „Pale“ i jedan od organizatora trke Igor Šljuka rekao je novinarima da je ovo takmičenje postalo tradicionalno i da učestvuje 80 takmičara iz 18 zemalja.

„Održano je takmičenje u veleslalomu u muškoj i ženskoj konkurenciji, a sutra i u subotu, 25. januara, biće održano takmičenje u slalomu. Želja nam je da promovišemo takmičenje kako bi se čulo za ski-centar i Smučarski klub `Pale` kao tehničkog organizatora FIS trke“, rekao je Šljuka.

Vlasnik Ski-centra „Ravna planina“ Veljko Golijanin zahvalio je svima koji su došli, dodajući da su organizatori dokazali da mogu uraditi dobru trku.

„Dobili smo viskoke ocjene i mislim da smo na pragu dobijanja licence za održavanje `Evropa kupa` takičenja u alskom skijanju. Svi klubovi iz BiH i okruženja našli su ovdje poligon za treninge i zbog toga mi je izuzetno drago“, naveo je Golijanin.

Takmičenje, koje će trajati do subote, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Smučarskog saveza BiH i kompanije „Majneks“ Pale.

(www.palelive.com / Srna)