Svečano otvoren 17. Lut fest „Bukvar lutkarstva“

0
Foto arhiva

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je svečano otvoren 17. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, koji se ove godine održava pod motom „Bukvar lutkarstva“.
Direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić rekao je da danas počinje praznik lutkarstva za djecu Istočnog Sarajeva, ističući da je Festival ujedno i edukacija mladih.

Mitrić je naveo da će ovogodišnji Festival obilježiti 25 programa, 10 pozorišta iz devet zemalja svijeta, te bogat takmičarski, prateći i edukativni program.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Tifanić istakla je da Festival donosi najznačajnija ostvarenja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta. „Ove godine predstaviće se osam lutkarskih predstava iz Srbije, BiH, Estonije, Bugarske, Slovenije i, prvi put, iz Gruzije“, navela je ona.

Ona je istakla da Festival pod motom „Bukvar lutkarstva“ na simboličan način pokazuje značaj Festivala u edukaciji najmlađih, kada je riječ o pozorišnoj publici.

Ovogodišnji festival obogaćen je izložbom „Refleksija misli i osjećanja“, autora Laze Savića, osnivača i umjetničkog rukovodioca Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“.

„Postavku čine slike nastale na prošlogodišnjem sazivu `Art simpozijum`, a čine je djela autora iz BiH, Srbije, Bugarske i Španije, te skulpture rađene u drvetu“, rekao je Savić.

Prve stranice bukvara ove godine ispisalo je Dječije pozorište Subotica sa predstavom „Par cipela“, u režiji Todora Valova, koja je otvorila ovogodišnji Festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održano master klas predavanje pod nazivom „Razne vrste improvizovanih lutaka“ Konstantina Karakostova iz Bugarske.

Festival će ove godine predstaviti još jedno značajno izdanje iz oblasti lutkarske umjetnosti, knjigu „Put ka mome Todoru“, autora Amele Vučenović.

U pratećem programu biće održane i kreativne radionice za učesnike Festivala, radionica „Lut festove balon skulputure“ performansi i igranje predstava u Gradskom parku, u amfiteatru – Scena „Lutkalište“.

Reditelj iz Bugarske Bonjo Lungov predsjednik je žirija, čiji su članovi reditelj iz Estonije Valentina Fursova i reditelj iz Rusije Amela Vučenović.

Na ceremoniji otvaranja Festivala uručene su plakete generalnom pokrovitelju Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, gradskoj Turističkoj organizaciji grada, te medijima – RTRS, Novinskoj agenciji Srna, ELTA TV, BN TV, RTV BiH i OSM TV.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare