Svečano obilježeno 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu

0

Svečanom akademijom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu večeras je obilježen jubilej – 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti među kojima su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvoe Srđan Rajčević, gradonačelnik Istočnog Sarajevo LJubiša Ćosić, načelnici lokalnih zajednica i brojni naučni radnici.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić zahvalio je svim gostima koji su se odazvali proslavi krsne slave, ističući da je kod pravoslavaca nakon Božića i Vaskrsa krsna slava najveći porodični praznik.

„Mi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu smo malo veća porodica i, daće Bog, da će nas u idućim godinama i generacijama biti više. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima neke specifičnosti koje su jedinstvene u svijetu, a to je da je dislociran u deset loklanih zajednica i gradova, od Trebinja do Doboja i Brčkog“, rekaoje Kulić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je naglasio da ta specifičnost ima svoje prednosti, jer je time zaustavljeno iseljavanje iz ovog dijela Republike Srpske.

„Nismo dozvolili da ovaj dio Republike Srpske demografski, ekonomski, kulturno odumire. Obrazujemo mlade kadrove koji ostaju ovdje i formiraju porodice.
Međutim, ima to sigurno i određenih nedostataka, a to je veliki prostor koji pokrivamo i problem u funkcionisanju“, rekao je Kulić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske uz čiju pomoć se svih 30 godina funkcinisanja Univerzitea prevazilaze problemi.

Kulić je podsjetio da su investicije protekle i ove godine i ono što se očekuje u narednoj godini dostigle oko 20 milina KM, te da će sa studentskim domom to dostići i 25 miliona KM.

„To je prvi put u istoriji Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se ulaže tako velika suma novca. I to je dobro, jer još jednom potvrđuje opredijeljenost Vlade za ovaj Univerzitet i ovaj dio Republike Srpske“, istakao je Kulić.

Tokom svečane akademije dodijeljena su priznanja svima koji su od 1992. godine učestvovali u stvaranju i pomagali razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i najboljim studentima i istraživačkima.

Načelnik opštine Istična Ilidža Marinko Božović koji je dobitnik Povelje, zahvalio je rukovodstvu Univerziteta u Istočnom Sarajevu koje je prepoznalo podršku ove lokalne zajednice i svih njegovih prethodnika.

On je podsjetio da je Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan na teritoriji nekadašnje Srpske Ilidže, a da danas, uprkos činjenici da nijedan faklutet nije smješten na području ove lokalne zajednica, opština Istočna Ilidža godina pomaže Univerzitet.

Proslava Dana Univerziteta i krsne slave Svetih Ćirila i Metodija počelo je jutros obredom lomljenja slavskog kolača u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i promocijom doktora nauka.

U Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže se 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvijao zajedno sa Srpskom i da se u ovom trenutku u ovu obrazovnu ustanovu ulaže oko 20 miliona KM.

Višković je istakao da će i ubuduće biti nastavljeno ulaganje u ovu visokoškolsku ustanovu, podsjetivši da joj je Vlada Republike Srpske pomagala sve ove godine i da je i on nastavio kao premijer da to čini.

„Skupa sa ljudima koji danas vode Univerzitet u Istočnom Sarajevu otvorili smo značajne investicije – od nove zgrade Univerziteta, Muzičke akademije, novog Studentskog doma do Fakulteta za fizičku kulturu na Palama. To su investicije koje se mjere u ovom momentu blizu 20 miliona KM, što je impozantna cifra“, rekao je Višković u Istočnom Sarajevu gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom krsne slave i Dana Univerziteta – Svetih Ćirila i Metodija.

Napomenuvši da je posebno počastvovan što je danas u Istočnom Sarajevu, on je naglasio da je krsna slava ovog univerziteta i njegova krsna slava jer je dugi niz godina „pripadnik ovog univerziteta“.

On je rekao da se kao dobra praksa pokazalo to što je Univerzitet dislocirao svoje organizacione jedinice van sjedišta i time omogućio da porodice i djeca imaju bolju dostupnost fakulteta, što on podržava, iako to Univerzitetu zadaje određene poteškoće u funkcionisanju zbog dislokacije od Trebinja do Brčkog.

„Iako je Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizaciono u deset gradova i lokalnih zajednica raspoređen sa svojim organizacionim jedinicama, to je njegova velika prednost jer se išlo sa ciljem da se fakulteti primaknu našim građanima da ne bi djeca morala 100 ili 200 kilometara da putuju“, ocijenio je Višković.

Premijer Srpske je ukazao da su hiljade svršenih akademaca u ovih 30 godina na ovom univerzitetu danas na raznim pozicijama i radnim mjestima gdje daju veliki doprinos razvoju Republike Srpske.

Čestitajući krsnu slavu Univerziteta i 30 godina postojanja i uspješnog rada, on je izrazio nadu da će buduće generacije imati priliku da slave „i 50 i 100 godina postojanja ovog univerziteta“.

„To je naš cilj“, poručio je Višković i dodao da ljudi koji vode Univerzitet i institucije Republike Srpske žele da ojačaju Univerzitet i ostave ga mlađim generacijama da ga uspješno razvijaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare