Sve više ljubitelja „of rouda“ – 10 kilometara za 13 časova

0

FOČA – U Foči je nedavno zaživio ekstremni vid sporta – „of roud“ automobilizam, odnosno vožnja terenskim vozilima van puta, po nepristupačnim terenima.
„Malatesta `of roud` tim Foča“ od prošle godine takmiči se u šampionatu BiH, a u oktobru ove godine biće održana i prva trka u toj opštini, na planini Zelengori, području Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Jedan od fočanskih zaljubljenika u vožnju kroz blato Nikola Jegdić objašnjava da su adrenalin, izazov, ljubav prema terencima, ali i prema prirodi glavni pokretači ovog sporta.

„Kada odete prvi put i prođete jednom stazu, taj uzbudljivi osjećaj vas povuče da stalno vozite“, kaže Jegdić.

Fočanski tim, koji se veoma uspješno takmiči u klasi „soft“ broji šest posada sa po dva člana, od čega su tri posade iz Foče, a tri iz Bileće i Trebinja.

„Morate da imate vozilo koje je spremno za takvu vožnju. Danas se svi trude da naprave što teže staze, da se što više vozi na čekrku, odnosno vitlu, koje vozilo mora da posjeduje, što je i statutom propisano“, rekao je Jegdić.

On objašnjava da kada se dođe do težeg dijela puta, do blata ili neke druge prepreke, mora se izaći iz vozila i zakačiti vitlo za neko drvo ili za drugo vozilo da bi se prepreka prešla. Dešava se da se teren od desetak kilometara vozi i po 13 časova.

Jegdić dodaje da se, posebno u klasi „hard“, zna desiti da čitavo auto upadne u blato.

„U klasama `soft` i `turist` nema baš toliko prepreka sa blatom, ali, generalno, bez blata se ne može voziti. To je najzahtjevniji dio, jer ako nema blata svi će proći stazu bez problema, što nije atraktivno“, ističe Jegdić.

On napominje da se fočanskom timu, izuzev probušenih guma, nisu dešavale veće havarije.

„Samim tim što ste u vozilu na šumskom terenu uvijek je sve moguće da se dogodi, ali je to svedeno na minimum, jer su strogo propisani bezbjednosni uslovi. Dešava se prevrtanje vozila, ali ne toliko često“, kaže Jegdić.

Svaka od šest trka, koliko ih je u godini, traje po dva dana i sastoji se iz vožnje kroz šumu, po „roud buku“ /putnoj knjizi/, odnosno zadatom pravcu sa specijalnim ispitima, te iz poligona, koji se vozi drugog dana.

„Prvi pokazatelj koji se ocjenjuje je vrijeme za koje se pređe put. Drugi pokazatelj su specijalni ispiti, a treći kontrolne tačke. Na svakoj trci po „roud buku“ postoji od pet do deset kontrolnih tačaka na kojima stoje kontrolori, koji se moraju proći“, rekao je Jegdić.

On objašnjava da se na poligonu ocjenjuje vrijeme, ali se dodjeljuju i negativni poeni, u slučaju da vozilo prekine traku ili izvali kočić iz zemlje, kojima je staza označena.

Trka na Zelengori biće održana 22. i 23. oktobra.

„Trasa će biti neobično duga, jer je Zelengora veliko prostranstvo, a sve će biti upotpunjeno preprekama i specijalnim ispitima. Polazak je sa Tjentišta, preko Vrbnice, prema Starom katunu i Videžu, a zatim prema Orlovačkom jezeru, dok je završetak na Pašinoj poljani“, naveo je Jegdić.

On napominje da će drugog dana poligon biti ispod vijadukta prema Čemernu, sa dosta šljunka i vode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare