Sve transakcije sa povezanim pravnim licima su transparentne

0

ZVORNIK – Sve transakcije u kompaniji „Alumina“ iz Zvornika, uključujući testirane transferne cijene sa povezanim pravnim licima, su transparentne, adekvatno prezentovane i u skladu sa važećim standardima i zakonima, rekao je direktor Sektora za ekonomiku i finansije u „Alumini“ Vladimir Krstić.


Krstić naglašava da je studiju transfernih cijena za transakcije u 2016. godini radila eminentna revizorska kuća „Dilojt“ /Deloitte/.

„Finansijski izvještaji `Alumine` za proteklu godinu ne sadrže nikakve transakcije čiji bi efekat i rezultat bio postojanje dodatne obaveze za porez na dobit po osnovu efekata transfernih cijena koja bi bila na štetu poreskog bilansa Kompanije ili na štetu države“, ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, finansijski izvještaji objelodanjuju sve transakcije sa povezanim pravnim licima u okviru bilansa stanja i bilansa uspjeha, saopšteno je iz ove kompanije.

To znači, dodaje Krstić, da su u finansijskim izvještajima prikazana sva potraživanja i sve obaveze, te prihodi i rashodi nastali iz odnosa sa povezanim pravnim licima koja „Alumina“ ima u bilansima na dan 31. decembar prošle godine.

Krstić kaže da je privredno društvo „Alumina“ prošlu godinu završilo sa neto rezultatom u bilansu uspjeha od preko 10 miliona KM.

On navodi da su finansijski izvještaji sada revidirani, te da je „Alumina“ dobila pozitivno mišljenje nezavisnog revizora i za 2016. godinu.

Krstić podsjeća de je „Alumina“, prije nego što je zaključila finansijske izvještaje, potpisala ugovor o izradi studije transfernih cijena sa revizorskom kućom „Dilojt“.

„Kompanija je angažovala jednu od najvećih svjetskih revizorskih kuća za izradu studije transfernih cijena kako bi adekvatno prezentovala svoju poresku osnovicu“, dodaje Krstić.

Krstić kaže da je „Alumina“ i u tom segmentu ispunila najstrožije međunarodne standarde, objašnjavajući da je prilikom izrade studije o transfernim cijenama urađena cijela analiza grupe, odnosno svih pravnih lica koja posluju sa „Aluminom“ i koja su povezana sa njom po bilo kom osnovu – da li po organizacionoj strukturi ili po osnovu efekata u finansijskim izvještajima.

„Urađena je funkcionalna i ekonomska analiza, zatim odabrane metode za primjenu transfernih cijena, te testirane adekvatne metode usljed čega je napravljen i adekvatan poreski bilans“, ističe Krstić.

Govoreći o transakcijama privrednog društva „Alumina“ sa povezanim pravnim licima, Krstić kaže da se one najčešće odnose na zakupljivanje opreme, zatim kupovinu i prodaju sirovina i gotovih proizvoda.

Prema njegovim riječima, to su najmaterijalnije transakcije koje su bile i predmet posebne pažnje i testiranja njihovih implikacija na poreski bilans.

On kaže da veliki broj preduzeća u Evropi, regionu i u BiH, ima svoja povezana pravna lica.

„Postojanje povezanih pravnih lica nije samo sinonim za potencijalni rizik i neke efekte koji su eminenti negativnim efektima transfernih cijena“, objašnjava Krstić i dodaje da preduzeća ulaze u osnivanje zavisnih povezanih lica i zbog lakše organizacije poslovanja.

Kako kaže, veliki broj uspješnih preduzeća, prije svega holding korporacije, imaju u svom sastavu osnovno pravno lice tj. matično pravno lice, te zavisna pravna lica po vrsti djelatnosti zbog adekvatne alokacije troškova, računanja cijena koštanja i praćenja profitabilnosti po svim segmentima svog poslovanja.

„U preduzećima koja su veliki konglomerati upravo zbog njihove obimnosti, postoje potpuno raznorodne vrste djelatnosti koje nisu logične za smještaj u okviru jednog pravnog lica. I to je osnovni motiv zašto postoje povezana pravna lica i zašto jedno matično preduzeće osniva svoja zavisna pravna lica“, ističe Krstić.

Govoreći o pojmu transfernih cijena, Krstić kaže da to najčešće podrazumijeva odnos između pravnih lica koja mogu da utiču na poslovane odluke u upravi jedna u drugoj.

„Najčešće to su povezana pravna lica ili kapitalom ili na osnovu uslova koje predviđa međunarodni računovstveni standard 24“, zaključuje Krstić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare