Švajcarci se interesuju za uzgoj goveda

0

FOČA – Predstavnici humanitarne organizacije „Karitas“ i švajcarskog preduzeća „Vianko“ upoznati su danas u Foči o mogućnostima organske proizvodnje mesa.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, savjetnik „Karitasa“ za BiH Erih Valdmajer rekao je da u Gornjem Podrinju postoje veliki potencijali za proizvodnju mesa u prirodnim uslovima.

„Još je rano o tome sa sigurnošću govoriti, ali postoji interesovanje i želja, i postoje ljudi koji mogu da pomognu da se takva proizvodnja pokrene“, dodao je Valdmajer.

Direktor preduzeća „Vianko“ Ivo Vegman rekao je da je došao da se upozna o tome da li je u ovom kraju moguće organizovati ovaj vid proizvodnje.

„Proizvodnja po sistemu krava – tele na pašnjacima mora biti bioproizvodnja, za kojom potražnja u Evropi stalno raste i cijene takvog mesa su značajno veće“, naveo je Vegman.

Načelnik Mašić napomenuo je da je „Karitas“ u ovoj regiji pomagao proizvodnju jagodičastog voća, te da se nada da će i ova inicijativa rezultirati pokretanjem proizvodnje u oblasti uzgoja goveda.

„Ovo su prvi poslovi, mada oni nisu došli na nepoznat teren, jer su se i ranije informisali o mogućnostima ovog kraja. Očekujemo da će, nakon sagledavanja stanja u opštinama regije, napraviti svoj program i da će sa njim startovati što prije“, rekao je Mašić.

On je dodao da je ovo velika šansa za fočanske poljoprivrdnike, te da bi se projekat mogao proširiti na područje Nacionalnog parka „Sutjeska“ i na Zelengoru, koji raspolažu bogatim, a gotovo neiskorišćenim pašnjacima.

Predstavnici „Karitasa“ i preduzeća „Vianko“ obišli su i fočansku farmu za proizvodnju sira „Zlatni bor“, a njen direktor Predrag DŽokić očekuje da će ova posjeta rezultirati pokretanjem novih farmi sa puno više grla.

„Prelijepi pašnjaci sa čistim ljekobiljem daju specifičan ukus mlijeku i mesu i to je potrebno iskoristiti i promovisati ovu regiju u cijeloj Evropi, pa i šire“, naveo je DŽokić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare