Švajcarci se interesuju za uzgoj goveda

0

FOČA – Predstavnici humanitarne organizacije “Karitas” i švajcarskog preduzeća “Vianko” upoznati su danas u Foči o mogućnostima organske proizvodnje mesa.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, savjetnik “Karitasa” za BiH Erih Valdmajer rekao je da u Gornjem Podrinju postoje veliki potencijali za proizvodnju mesa u prirodnim uslovima.

“Još je rano o tome sa sigurnošću govoriti, ali postoji interesovanje i želja, i postoje ljudi koji mogu da pomognu da se takva proizvodnja pokrene”, dodao je Valdmajer.

Direktor preduzeća “Vianko” Ivo Vegman rekao je da je došao da se upozna o tome da li je u ovom kraju moguće organizovati ovaj vid proizvodnje.

“Proizvodnja po sistemu krava – tele na pašnjacima mora biti bioproizvodnja, za kojom potražnja u Evropi stalno raste i cijene takvog mesa su značajno veće”, naveo je Vegman.

Načelnik Mašić napomenuo je da je “Karitas” u ovoj regiji pomagao proizvodnju jagodičastog voća, te da se nada da će i ova inicijativa rezultirati pokretanjem proizvodnje u oblasti uzgoja goveda.

“Ovo su prvi poslovi, mada oni nisu došli na nepoznat teren, jer su se i ranije informisali o mogućnostima ovog kraja. Očekujemo da će, nakon sagledavanja stanja u opštinama regije, napraviti svoj program i da će sa njim startovati što prije”, rekao je Mašić.

On je dodao da je ovo velika šansa za fočanske poljoprivrdnike, te da bi se projekat mogao proširiti na područje Nacionalnog parka “Sutjeska” i na Zelengoru, koji raspolažu bogatim, a gotovo neiskorišćenim pašnjacima.

Predstavnici “Karitasa” i preduzeća “Vianko” obišli su i fočansku farmu za proizvodnju sira “Zlatni bor”, a njen direktor Predrag DŽokić očekuje da će ova posjeta rezultirati pokretanjem novih farmi sa puno više grla.

“Prelijepi pašnjaci sa čistim ljekobiljem daju specifičan ukus mlijeku i mesu i to je potrebno iskoristiti i promovisati ovu regiju u cijeloj Evropi, pa i šire”, naveo je DŽokić.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments