Sutra zatvaranje Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina 2019“

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2019“, koja je okupila dvadesetak slikara i vajara iz šest zemalja, sutra će biti zatvorena izložbom djela nastalih tokom ovog saziva.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je Srni da će biti predstavljeni radovi učesnika iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Rusije, Bugarske i Japana koji su nastali od 15. jula kada je manifestacija otvorena.

Savić kaže da trenutno stvaraju vajari, od kojih je jedan iz Japana i radi skulpturu Starine Novaka koja će biti postavljena na paljanskom šetalištu, a kupu za sjedenje i skulpturu od segmenata prave dva Bugarina.

Prema njegovim riječima, ovo je kvalitetna kolonija koja je na konkursu, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, osvojila prvo mjesto.

Savić je naveo da će radove ovogodišnje likovne kolonije ocjenjivati likovni kritičar Aleksandar Grandić.

Vajar iz Japana Kokta Sakai rekao je da je prije dvije godine bio na Palama, da mu se mnogo dopada okolina, te da trenutno radi skulpturu Starine Novaka o kojem mu je pričao Lazo Savić.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja, 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje, Kine, čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Zatvaranje 17. saziva Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina 2019“ biće održano na Ekonomskom fakultetu na Palama sa početkom u 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments