Sutra zatvaranje festivala i proglašenje najboljih filmova

0
Festival Prvi Kadar

ISTOČNO SARAJEVO – Ceremonija zatvaranja 11. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar – Pravi kadar“ biće održana sutra uveče u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, gdje će biti dodijeljene nagrade autorima najboljih filmova, a potom će premijerno biti prikazan igrani film „Igla ispod praga“, režisera Ivana Marinovića.

Odluku o najboljim filmovima na 11. „Prvom kadru“ donijeće međunarodni žiri, čiji je predsjednik režiser Dragan Elčić, a članovi Dana Dimitriu, direktor „Bukurešt film festivala“ iz Rumunije i producent Dragan Marinković, osnivač i prvi direktor Direkcije FEST-a, saopšteno je iz Produkcije „Prvi kadar“.

Film „Igla ispod praga“ urađen je u zajedničkoj produkciji filmskih kuća iz Srbije i Crne Gore i riječ je o režiserskom prvencu Marinovića, koji nakon svjetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, stiže i u Istočno Sarajevo.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da je ovo priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane.

„Svjetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čovjeku sa velikim problemima i to tako da vas ovaj film može nasmijati i rastužiti“, navela je Štifanićeva.

Glavne uloge u filmu tumače Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Seka Sablić, LJubomir Bandović, Dragana Dabović i Leon Lučev.

Konferencija za novinare povodom zatvaranja Festivala biće održana sutra u 18.30 časova, dok je ceremonija svečanog zatvaranja zakazana za 19.00 časova.

Večeras, četvrte večeri Festivala, biće održana promocija festivala „Bukurešt internešnel film festival“ i „Temišvar B-est šorts“ u Rumuniji, a gost je direktor Festivala Dana Dimitriu Čeleba.

U popodnevnim časovima predviđena je projekcija filma „Lica Lafore“, autora Denisa Bojića iz Republike Srpske, kao i projekcije još nekoliko dokumentarnih filmova, te radionica animiranog filma „Od optičke igračke…“.

Sutra, posljednjeg dana 11. Festivala „Prvi kadar – Pravi kadar“, biće prikazani filmovi „Čovjek koji je pojeo sebe“ Igora M. Toholja i „Upoznajte Toma Laha“ Dejana Dabića, kao i nekoliko filmova iz Rumunije, Mađarske, Švedske, Italije, Argentine, Francuske i drugih zemalja.

Organizator Festivala je Produkcija „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva, pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a manifestaciju su podržale opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori projekcija igranih filmova su kompanija „Zlatno zrno“ i kompanija „MUR grup“ Istočno Sarajevo, dok su prijatelji festivala hotel „BoB“, motel „Veljine“, motel „Viktorija“, K-Inel i Štamparija „Ermeks“.

Tehničku podrška Festivalu dao je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare