Sutra uručenje nagrade Slađani Uljić

0

U okviru trećeg sajma „Žene na selu Republike Srpske“ koji se održava 14. i 15. oktobra u Istočnoj Ilidži sutra će, u utorak 15. oktobra, Slađani Ujić iz Gučeva kod Rogatica biti uručena Nagrada za žensku kreativnost u ruralnom životu za 2013. godinu.

Ujićeva, inače predsjednica Udruženja žena SNOP iz Gučeva i projekt menadžer u Lokalnoj akcionoj grupi „Devetak“ za područja opština Rogatica, Sokolac i Han Pijesak na projektu „Osnaživanje žene na selu“ jedna je od deset dobitnica ovogodišnje nagrade Vrhovne svjetska ženska fondacija (World Women Summit Foundation). Nagradu fondacija počevši od 1994. godine dodjeljuje ženama i ženskim organizacijama širom svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Svjetska ženska fondacija je, u proteklih 19 godina, dodijelila više od 300 nagrada ženama i organizacijama koje su pokrenule stvari sa mrtve tačke u svojim seoskim sredinama i predano radile na tome da žene na selu imaju pristup obrazovanju, ekonomskom razvoju, kreditima, posjedovanju zemlje i učestvovanju u procesu donošenja odluka, hrabro rušeći duboko usađene stereotipe i predrasude o ulozi i mjestu žene na selu.

Slađana Ujić je prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je dobila ovu značajnu i jedinstvenu nagradu.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments