Sutra svečano otvaranje „Prvog kadra“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osmi međunarodni filmski festival „Prvi kadar“, pod motom „Bez cenzure!“, svečano će biti otvoren sutra uveče u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, potvrdila je danas Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

„Festival će biti održan od 28. do 31. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva. Ovogodišnji festival održava se pod motom „Bez cenzure!“, što znači da umjetnost mora ne samo da ima slobodnu formu, izraz i ideologiju, nego da njen opstanak ne smije da se dovodi u pitanje, jer je ona jedna od značajnih ljudskih i društvenih potreba“, naglasila je Mitrić–Štifanić, koja je filmski i TV producent.

I u najtežim vremenima, ističe ona, umjetnost je ta koja je davala podstrek i budila nadu, zbog čega je održavanje festivala, filmskih manifestacija, stvaranje novog bioskopskog života, veoma značajno u razvoju jednog grada i njegovog stanovništva i utemeljenju novog kulturnog poretka mladih.

Mitrić–Štifanić najavljuje da će na svečanoj ceremoniji otvaranja biti organizovana multimedijalna izložba „Sonja Savić, devojka iz grada“, a potom projekcija animiranog filma „Fakini“, autora Berina Tuzlića iz Sarajeva, kao i predpremijera dugometražnog igranog filma „Milica“, autora Dragoljuba Elčića.

„Zato je i sam početak festivala u duhu naše čuvene glumice Sonje Savić, beskompromisne u umjetničkom angažmanu, netolerantne prema svemu što je za nju predstavljalo normu, instituciju i kompromis. Multimedijalna izložba `Sonja Savić, devojka iz grada` oživjeće sjećanje na najznačajnije filmske uspjehe ove glumice, ali i podsjetiti na njeno manje poznato umjetničko stvaralaštvo, u kom je pronašla utočište, kao autor eksperimentalnih filmova i video radova“, pojašnjava Mitrić-Štifanić.

Prema njenim riječima, Festival će u zvaničnom takmičarskom programu prikazati 45 filmova u sedam selekcija. U pratećem programu festivala realizovaće se projekcije animiranih filmova ASIFE BiH, „DokMasterKlas“, promocije, „Kids fest“, specijalna projekcija za štićenike KPZ Kula i revija domaćeg igranog filma.

Publika će imati priliku da vidi filmove autora iz 20 zemalja: Izraela, Italije, Njemačke, Austrije, Engleske, Danske, Brazila, Kube, Argentine, Španije, Rusije, Portugala, Francuske, Grčke, Bugarske, Norveške, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Republike Srpske i BiH.

Prema odluci Savjeta festivala, na svečanom otvaranju „Prvi kadar“ će i ove godine uručiti plaketu „Filmska klapa“.

Članovi žirija su direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević i TV producent Predrag Kajganić-Piksi.

Selekcije u kateforiji studentski dokumentarni i studentski kratki igrani film ocjenjivaće žiri u sastavu predsjednik žirija Snježan Lalović i članovi Hadži-Aleksandar Đurović i Milan Todorović.

U večernjim projekcijama, svakog festivalskog dana u 19.00 časova biće prikazani dokumentarni filmovi takmičarskog i pratećeg programa Festivala.

Premijerno u Istočnom Sarajevu biće prikazani igrani filmovi „Mamula“ Milana Todorovića i „Varvari“ Ivana Ikića.

Festival će i ove godine ugostiti značajna imena iz svijeta filma. Počasni gost festivala je Debora Perkin, jedna od najnagrađivanijih britanskih dokumentaristkinja, dobitnica prestižne nagrade BAFTA.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj festivala je RTRS.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za sutra u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare