Sutra počinju „Dani Vojislava Lubarde“

0

ROGATICA – U Rogatici sutra počinje dvodnevna manifestacija „Dani Vojislava Lubarde“ u organizaciji Narodne biblioteke koja nosi ime ovog srpskog književnika, rekla je Srni direktor Biblioteke Nada Radulović.

Manifestacija će početi sutra u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci prigodnim repertoarom profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i magistra solo pjevanja Dejane Hršum i profesora harmonike Danijele Gazdić.

Potom će biti promovisano novo izdanje knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ autora Miodraga Lazića, o kojoj će govoriti redovni profesor na Univerzitetu u Nišu i Filozofskom fakultetu na Palama Goran Maksimović, Nina Vujošević, kćerka doktora Lazića i predstavnik izdavačke kuće.

Drugog dana manifestacije, u petak, 17. juna, od 19.00 časova planirano je predstavljanje knjige „Anatema“ autora Vojislava Lubarde, a potom će posjetioci moći da pogledaju izložbu fotografija i knjiga ovog srpskog književnika, kao i cjelokupnu zavičajnu biblioteku.

Svoje stihove govoriće zavičajni pjesnici Milad Obrenović, Mišo Lubarda i Slobodan Ristović.

Ovom prilikom biće uručene novčane nagrade najboljem čitaocu na Odjeljenju za omladinu i odrasle i Dječijem odjeljenju.

Vojislav Lubarda rođen je u Rogatici 1930. godine.

NJegov drugi roman „LJuljaška“ bio je zabranjen u Sarajevu odmah nakon izdanja, a nakon romana „Gordo posrtanje“ doživio je politički progon u Sarajevu. Svoj stvaralački opus nastavio je od 1975. u Beogradu, gdje je napisao šest romana i dobio NIN-ovu nagradu za roman godine za „Vaznesenje“. Preminuo je u Beogradu 2013. godine.

Narodna biblioteka u Rogatici je u maju 2018. dobila ime ovog srpskog književnika i potom je pokrenuta manifestacija „Dani Vojislava Lubarde“ kako bi rodni grad sačuvao od zaborava njegov lik i književno djelo.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Fb)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare