Sutra počinje “Jahorina film festival”

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić otvoriće sutra uveče na Palama 6. međunarodni festival ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival” u okviru kojeg će se do 29. septembra u konkurenciji za nagrade naći 80 filmova iz 21 države. U okviru ceremonije otvaranja festivala biće prikazan igrani film “Zverinjak” Marka Novakovića, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio “Zlatnu lincuru” za najbolji film koji govori o ekologiji ljudske duše.

U tri festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od 10 zvaničnih nagrada i to: zlatna, srebrna i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrna i bronzana lincura za najbolji ekološki film, te zlatni, srebrni i bronzani javor za najbolji kratki promotivni film i Gran pri festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Od ove godine, u saradnji sa Fondovima za zaštitu životne sredine Federacije BiH i Republike Srpske, “Jahorina film festival” dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH u tekućoj godini.

U pratećim programima 27. septembra predviđena je posjeta Višegradu, gdje će gosti Festivala biti u prilici da upoznaju znamenitosti ovog grada, a domaćin će im biti i proslavljeni režiser Emir Kusturica u Andrićgradu.

Za 28. septembar predviđena je posjeta Sarajevu, a 29. septembra gosti Festivala biće u prilici da se upoznaju sa ljepotama Jahorine, provozaju šestosjedom, nakon čega je predviđen okrugli sto o temi: “Životna sredina u globalnim promjenama – stanje, trendovi, konsekvence”.

Generalni pokrovitelj 6. međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival” je Vlada Republike Srpske.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je Srni da, iako u BiH postoji više desetina TV programa, na njima se veoma rijetko mogu vidjeti ekološki i turistički filmovi, zbog čega je “Jahorina film festival” idealna prilika da turistički radnici, stručnjaci za ekologiju, profesori, studenti i drugi posjetioci vide filmska ostvarenja iz najnovije svjetske produkcije ove vrste filmova.

“Jahorina film festivala” za osnovnu smjernicu ima ekološki i turistički film, a u skladu sa modernim pristupom Savjet festivala turizam tumači u najširem smislu te riječi, pa će se na festivalu naći i filmovi kulturološkog turizma, o vinu, velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi i drugi”, precizirao je Despić.


Pogledajte katalog filmova

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments