Sutra počinje Osmi sabor srpskog izvornog stvaralaštva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Učešće na Osmom saboru srpskog izvornog stvaralaštva koji počinje sutra u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži, prijavilo je šezdesetak kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je na konferenciji za novinare da manifestacija počinje saborskom večeri koja će biti održana u Kulturnom centru u Trnovu.

On je naveo da su ove godine svi učesnici imali i tematski zadataka da napišu literarni rad o temi „Sijelo, prelo i posijelo“.

Skakavac je dodao da je za subotu, 6. septembar, programom predviđen defile učesnika i nastup folklornih ansambala i guslara. U nedjelju će biti održan takmičarski dio – nastup mladih guslara i proglašenje pobjednika, a za 20.00 časova je planiran koncert Miljana Miljanića.

„Cilj sabora je da bogatstvo naše kulture i tradicije ne prepustimo zaboravu“, naglasio je on.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da opština već osmu godinu podržava Sabor sa željom da se očuva njegova tradicija. On je pozvao građane da posjete Sabor, a učesnicima poželio da iz Istočnog Sarajeva ponesu najbolje utiske.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić naglasio je da je grad prepoznao Sabor starog pjevanja kao manifestaciju koja doprinosi očuvanju narodne tradicije i kulture Srba sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

On je rekao da će finansijski podržati manifestaciju bez obzira na finansijske poteškoće, jer Sabor afirmiše grad Istočno Sarajevo, a sigurno će to raditi i narednih godina.

Potpredsjednik Skupštine opštine Trnovo Dragan Šipovac rekao je da opština Trnovo i ove godine podržava Sabor srpskog izvornog stvaralaštva i da će u Kulturnom centru sutra u 18.00 časova, nakon defilea uičesnika sabora ulicama, biti održano saborsko veče.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments