Sutra počinje Međunarodni festival “Prvi kadar”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Šesti međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma “Prvi kadar” biće otvoren sutra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji “Forum teatra”. Svake godine na festivalu se prikažu najkvalitetniji dokumentarni i kratki igrani filmovi iz cijelog svijeta, što je vrlo značajno, jer se na taj način publika upoznaje sa različitim kulturama, ali i različitim filmskim školama i pristupima realizaciji filmova, saopštio je organizator.

Program ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do srijede, 31. oktobra, podijeljen je u dvije takmičarske cjeline, tako da će se u okviru programa “U fokusu” takmičiti 18 dokumentarnih i kratkih filmova, dok će u okviru programa “Traganje” biti prikazano sedam dokumentarnih i kratkih filmova mladih autora.

Žiri u sastavu Dragan Elčić, Branko Lazić i Marko Popović ocjenjivaće dokumentarne i igrane filmove u okviru programa “U fokusu”, dok će filmove mladih autora u takmičarskom programu “Traganje” ocjenjivati žiri novinara u sastavu Snježan Lalović, Nedeljko Zelenović i Ognjen Begović. Koordinator žirija biće analitičar i kričar Aleksandar Saša Grandić.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuju filmovi iz Belgije, Holandije, Švajcarske, Poljske, Rumunije, Španije, Izraela, Argentine, Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Sutra će na otvaranju Festivala biti premijerno prikazan dokumentarni film “Izlaz”, koji je nastao na radionici dokumentarnog filma koja je održana u okviru programa “Prvi kadar u pokretu” u januaru 2012. godine.

Osim bogatog takmičarskog programa, promocije Međunarodnog filmskog kampa “Interakcija”, dječijeg filmskog programa, na Festivalu će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Milutin Milanković – život i djelo”, u režiji Dragana Elčića.

“Prvi kadar” je jedinstvena filmska manifestacija u Republici Srpskoj koja ima za cilj edukaciju mlade publike koja na projekcije dolazi organizovano, kako bi se podigla svijest o neophodnosti zadovoljenja kulturnih potreba mladih koji žive u poslijeratnom društvu.

Ovaj festival od početka postojanja radi na tome da film živi u Istočnom Sarajevu, a moto ove godine je “Život filma”.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni sponzor opština Istočna Ilidža. Medijski pokrovitelj je RTRS, dok su medijski sponzori SRNA, Fena, “Glas Srpske”, “Blic”, RTV Istočno Sarajevo i OSM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments