Сутра почиње Међународни фестивал малих сцена и монодраме

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – На 28. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске, који почиње сутра у Источном Новом Сарајеву, публика ће моћи да види пет позоришних представа и шест монодрама из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу.

Жири чине глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Фестивал ће сутра свечано отворити представа „Народни посланик“ по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта, са почетком у 20.00 часова.

У представи играју Стеван Вуковић, Марија Ђурић, Маша Божовић, Никола Васиљевић, Кристијан Блечић, Ана Дрљевић, Матија Мемедовић, Бобан Чворовић, Милица Кекић, Павле Богојевић, Лазар Ђорђевић, Велизар Касалица и Небојша Вулановић.

У петак, 8. децембра, од 13.00 часова на програму је монодрама „Милош Велики – књаз српски“ по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, а игра Александар Дунић.

Истог дана од 18.00 часова публици ће се представити Градско позориште из Чачка монодрамом „Ненаписана писма“ у којој игра Вања Милачић. Од 20.00 часова гостује копродукцијска представа Градског позоришта Градишка и RRD Београд „Сцене из брачног живота“ по тексту Ингмар Бергман, у режији Ане Томовић, а играју Тамара Крцуновић и Златан Видовић.

У суботу, 9. децембра, од 18.00 часова гостује Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ из Бањалуке са монодрамом „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“ по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, а игра Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова је на програму је представа Народног позоришта Ниш „Херој нације“ по тексту Ивана М. Лалића, а играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У нед‌јељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама „Госпођа Милихброт“, а игра Горица Поповић, која потписује и режију.

Од 20.00 часова гостује „Опера б.б.2 из Загреба и Фестивал „Ровињ“ са представом „Карлота Кризи – од Вижинаде до вјечности“, а играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Посљедњег фестивалског дана, у понед‌јељак, 11. децембра, од 13.00 часова публици ће се представити „Арт кварт“ из Крагујевца са монодрамом „Живот пише љубавне романе“, а игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана, од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште „Пулс театар“ из Лазаревца са монодрамом „Е, не дам бре“ у којој игра Маја Софронијевић.

Увече, од 20.00 часова публици ће се представити „Дис театар младих“ из Бањалуке са представом „Ја /о/ мени“, режија Велимир Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Након тога је предвиђена дод‌јела награда и свечано затварање Фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

У пратећем програму Фестивала предвиђена је изложба и промоције књига, а улаз је слободан.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare