Sutra počinje 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival malih scena i monodrame, na kojem će biti igrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH, počeće sutra u Istočnom Sarajevu.

Festival će sutra u 18.00 časova Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoriti monodrama Đurđe Vukašinović sa autorskim projektom „Edit Pjaf“, a od 20.00 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom „Savršen proizvod“, u režiji Miroljuba Mijatovića, u kojoj igraju Anđela Ilić Šljiko, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

Sljedećeg dana u 17.00 časova predviđena je promocija knjige „Teatrološka bilježnica“.

Od 18.00 časova na programu 25. Festivala je monodrama „Ima neka tajna veza“, u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom „Putovanje“ u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala u petak, 18. decembra, na programu je od 18.00 časova monodrama „Zašto baš on“, u kojoj režira i igra Jelica Kovačević, a od 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske predstavom „Izgubljeni u Bruklinu“, režija Vladimir Đorđević, koji i igra u njoj sa Željkom Erkićem.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Direktor Festivala Mladen Janković istakao je ranije da raduje činjenica da su učesnici značajne pozorišne kuće iz BiH – Narodno pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište iz Tuzle i Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

Janković je napomenuo da je zbog epidemiološke situacije ograničen broj posjetilaca u sali Kulturnog centra na 30, ali kompletan zvanični takmičaraski program biće prikazan uživo, putem onlajn „Fejsbuk“ i „Jutjub“ platforme u HD rezoluciji.

„Iz ovog razloga, odlučili smo da prvi put omogućimo našoj vjernoj publici da učestvuje u izboru najbolje predstave i monodrame ovogodišnjeg festivala“, istakao je Janković.

On je naveo da je predsjednik ovogodišnjeg žirija Festivala Rade Simović, a članovi reditelj Vitomir Mitrić, teatrolog Zoran Todorović i književnik Nedeljko Zelenović.

Janković je dodao da će u pratećem programu biti i izložba 25 godina festivala, a biće upriličena i promocija knjige „Teatrološka bilježnica“ čiji je autor Rade Simović.

Selektor Festivala LJubo Božović istakao je da 25 godina jednog festivala nije mala brojka, napomenuvši da je ove godine trebalo da bude završena i velika pozorišna scena, ali da se nažalost ni jedno niti drugo ne može obilježiti na dostojan način, zbog pojave virusa korona koja je uticala na ove promjene.

„Kao selektor morao sam da izmijenim kompletan program koji je bio spreman u martu i da pronađem druge predstave“, rekao je Božović.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj su Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, televizije „Elta“, BN, BHT, BH radio jedan, te „Blic“.

Prodaja karata za 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame počinje u četvrtak, 10. decembra, od 9.00 do 17.00 časova na blagajni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, po cijeni od 10 KM za predstave, a pet KM za monodrame.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare