Sutra početak izborne kampanje

0

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić saopštio je da od sutra oficijelno počinje izborna kampanja za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 7. oktobra.„Pravila ponašanja u izbornoj kampanji su ista kao i do sada, propisana su Izbornim zakonom, tako da od učesnika na izborima očekujemo fer i korektnu kampanju u skladu sa pravilima dobrog izbornog vladanja u Evropi“, rekao je Petrić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.


Prema njegovim riječima, CIK BiH ne očekuje od političkih subjekata koji učestvuju na izborima bilo kakve probleme.

On je podsjetio da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavanje izbornog materijala drugih kandidata ili stranaka, vođenje kampanje na način kojim se narušava polna, odnosno rodna ravnopravnost, prijetnje, kao i nošenje oružja na političkim skupovima, biralištima ili u njihovoj okolini.

„Zabranjeno je i obećavanje poklona, nagrada i drugih oblika materijalne koristi, kao i ometanje medija u izvještavanju tokom izbora, a pogotovo se ne smije koristiti jezik mržnje ili jezik koji kod drugog izaziva strah“, naveo je Petrić.

On je naglasio da CIK BiH ne očekuje drastična kršenja Izbornog zakona, već da od više od 30.000 učesnika lokalnih izbora očekuje da sebe, svoje programe i stranke predstve na najbolji mogući način, u demokratskoj atmosferi, toleranciji i međusobnom uvažavanju.

„Ovom prilikom pozivamo političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju“, poručio je predsjednik CIK-a BiH.

Petrić je podsjetio da je zbog kršenja Izbornog zakona i nekorektnog ponašanja prema izbornom procesu na prošlim opštim izborima, CIK za 300 članova opštinskih biračkih odbora izrekao kaznu zabrane angažovanja u roku od četiri godine, uključujući i novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

On je pozvao i predstavnike medija i birače da da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

U Centralni birački spisak u BiH za ove izbore upisano je više od 3.100.000 birača, bez Mostara gdje ove godine neće biti lokalnih izbora.

Od nedjelje, 9. septembra, birači mogu slanjem svog matičnog broja putem SMS poruke na broj 092 12 12 12 da provjere da li su upisani u Centralni birački spisak i na kom će biračkom mjestu moći da glasaju.

Za lokalne izbore u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantovana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima biće birani članovi 58 skupština opština u Republici Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH.

U Srpskoj će biti birano i pet gradonačelnika (Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasaće se i za Skupštinu Brčko distrikta.

Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu – 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u opštini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare