Sutra obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Na Sokocu će sutra biti obilježen 16. jun – Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije, u znak sjećanja na presudne bitke u junu 1995. godine u kojima su srpski borci pružili otpor daleko brojnijem neprijatelju.


Služenje parastosa na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu i polaganje vijenaca zakazani su u 11.00 časova.

Nakon pomena borcima poginulim u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, porodicama poginulih, zarobljenih i nestalih civila, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske i građanima obratiće se zvaničnici Srpske.

Obilježavanje će biti nastavljeno u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje će biti služen pomen poginulim srpskim borcima.

Na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik na Sokocu sahranjena su 947 poginula borca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, dok je na unutrašnjim zidovima hrama na Ravnoj Romaniji upisano 4.000 imena poginulih boraca ovog kraja.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu, iz Sarajevsko-romanijskog korpusa, za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije Bih da u junu 1995. godine presijeku teritoriju Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije i tako dovedu u pitanje sudbinu Republike Srpske i Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare