Sutra obilježavanje 90 godina alpinizma na Romaniji

0

Na Palama će sutra biti obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a ovom jubileju će prisustvovati alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.
Obilježavanje jubileja, uz prigodan kulturno-umjetnički program, organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i Planinarsko-ekološko društvo /PED/ „Romanija“ sa Pala.

Predsjednik PED „Romanija“ Radoje Vojvodić rekao je Srni da prvi alpinistički uspon na vrh Romanije datira iz 1929. godine, te da je tom prilikom osvojena stijena poznata kao Đeva.

„Od tada se smatra da je nastao alpinizam na Romaniji, u Republici Srpskoj i BiH. Vrh Romanije iznosi 1.520 metara, a najprestižniji dio planinarstva je alpinizam. Ko želi da se bavi alpinizmom mora biti psihički i fizički spreman, zdrav i imati koncentarciju, jer trenutak male nepažnje može dovesti do katastrofalnih posljedicama“, navodi Vojvodić.

On je rekao da su strme stijene Romanije, koje obuhvataju Crvene stijene kod Mokrog, Đevu, pećinu Orlovaču i Mjedenik, postale svojevrstan poligon za obuku, kako alpinista početnika, tako i onih željnih pravih alpinističkih izazova.

Vojvodić je naveo da je kvalitet stijena vrhunski, te da bi trebalo da ih obiđe što više alpinista.

Prema njegovim riječima, Romanija nije dovoljno istražena i nakon toliko vremena, s obzirom na to da ima mnogo toga prirodnog da ponudi od ljekobilja, Novakove pećene, pećine Ledenjaca i drugih.

Vojvodić je naveo da im u organizaciji njihovih aktivnosti pomažu opština Pale, grad Istočno Sarajevo i gradska Turistička organizacija „Jahorina“.

Obilježavanja jubileja počeće u 18.00 časova u Kulturnom centru na Palama, nakon čega je predviđeno druženje u planinarskom domu „Stajna“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare