Sutra obilježavanje 20 godina od stradanja Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO / TRNOVO – Služenjem parastosa, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća sutra će u Trnovu biti obilježeno 20 godina otkako su združene muslimansko – hrvatske oružane snage zauzele tu opštinu, ubivši 124 srpska civila i 157 boraca.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Joka Prorok izjavila je Srni da je među nastradalim najviše bilo žena, djece i staraca.

Ona je naglasila da su jedinice Vojske Republike Srpske 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

“Za zločine nad srpskim stanovništvom u Trnovu niko nije odgovarao, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo tužbe Tužilaštvu BiH protiv lica bošnjačke nacionalnosti sa svom potrebnom dokumentacijom i dokazima”, rekla je Prorokova i dodala da se neki od zločinaca i danas slobodno šetaju Trnovom.

Ona je rekla da će sutra u 9.00 časova u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu biti služena liturgija, nakon čega će se održati parastos u spomen kapeli i polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Prorokova je najavila da će u kino sali u Trnovu biti prikazan i film “Stradanje Srba u Trnovu”

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments